Fokus på migrantarbejdere på Folkemødet
Folkemødet på Bornholm satte fokus på de elendige vilkår for millioner af migrantarbejdere i verden. Til et velbesøgt arrangement i LO’s Folkets Hus i Allinge handlede det især om de horrible vilkår, der bydes de arbejdere, som bygger stadions i Qatar op til VM i fodbold i 2022.
Forholdene for arbejderne i Qatar har den seneste tid fået endnu mere opmærksomhed i kølvandet på korruptionsskandalen i det internationale fodboldforbund FIFA.
Stadionarbejderne fra blandt andet Nepal lever og arbejder under slavelignende vilkår i den lille golfstat i 50 graders varme og med arbejdsforhold, der medfører tusindvis af dødsfald. Det anslås, at 1400 nepalesere indtil nu er døde på deres arbejdsplads.
Ulandssekretariatets leder, Mads Bugge Madsen, satte migrationsproblematikken i perspektiv. Han fortalte, at handel med arbejdere er den største forretning i verden – større end narko.
Fællesnævneren er ulighed
På verdensplan arbejder 250 millioner mennesker i et andet land end deres eget. Og samlet sender de omkring 3.000 milliarder kroner hjem til de lande, de kommer fra. Det er beløb, der bidrager betragteligt til mange landes økonomier. Filippinerne er et af de lande, der sender flest migranter ud i verden – 10 procent af landets befolkning arbejder i udlandet.
“Årsagen til at disse mennesker rejser ud for at arbejde, er ofte ulighed. De kan ikke få job i deres eget land eller vilkårene på arbejdsmarkedet er så elendige, at løfter om job i Qatar forekommer bedre,” konstaterede Mads Bugge Madsen.
Sport og politik
Sekretariatsleder Gunde Odgaard fra BAT-kartellet og journalist Jakob Sheikh har rejst og talt med adskillige bygningsarbejdere i Qatar. De fortalte om falske løfter, hvordan arbejderne lever under uhumske vilkår og bliver stavnsbundet i et middelalderligt system, der hindrer dem i at bevæge sig rundt – og endda at rejse hjem uden arbejdsgiverens accept.
“Det er så grænseoverskridende, at det trodser enhver opfattelse. Hvis nogen tror, at sport og politik ikke har noget med hinanden at gøre, så kig på Qatar,” sagde Gunde Odgaard og fik aftenens største bifald.
Organisering og politisk pres
Selv om migrantarbejderne i princippet er beskyttet af internationale ILO-konventioner, så bliver reglerne sjældent overholdt. Ulandssekretariatets Mads Bugge Madsen pegede på, at forbedring af vilkårene på arbejdsmarkedet i de lande, migrantarbejderne kommer fra, er en del af løsningen. En anden mulighed er at prøve at organisere migrantarbejderne i de lande, hvor de får jobs, men det er en vanskelig manøvre, fordi migrantarbejdere ofte falder igennem de eksisterende systemer.
De internationale bygningsarbejdere i BWI (Building and Wood workers International) prøver at presse de store internationale entreprenørselskaber til at sikre anstændige arbejdsforhold. Og en række organisationer har lagt pres på de store fodboldsponsorer Coca Cola og Visa.
FIFA er ligeglade
Men drømmen om, at skandalen i FIFA skulle få den magtfulde fodboldorganisation til at få øjnene op for migrantarbejdernes vilkår og flytte VM i 2022 til et andet land – den drøm vil aldrig går i opfyldelse, mener Spillerforeningens direktør Mads Øland. Han har som spillerrepræsentant deltaget i adskillige møder med organisationens top.
“Arbejdernes forhold betyder ikke noget for FIFA. På møder har jeg været den eneste, der har taget problemet op. FIFA er en stor og stærk privat organisation, og de er ligeglade,” konstaterede han.
Mads Øland mener, at politikerne skal pålægge sportsforbund at leve op til love og regler, der gælder for alle andre – og stoppe med at give sporten særregler. Han opfordrer til at presse på for, at FIFA fremover stiller sociale klausuler til de lande, der skal afvikle VM. Det vil kunne gøre en forskel.