Kvindekamp fra en ambulance i Jerusalem
Når Al-Aqsa-moskeen i Jerusalem kalder til bøn, tager hun ligesom tusinder af andre palæstinensere sin bededragt på og bevæger sig mod moskeen. Med sig har hun også en taske med førstehjælpsudstyr, fordi der ofte er tilskadekomne i området, som palæstinenserne kalder Har HaBayi og jøderne Tempelbjerget.
”Førstehjælpere er ikke tilladt, så vi bevæger os rundt i bededragter, når vi hjælper de palæstinensere, der kommer til skade i sammenstød med israelske betjente og soldater. Det er risikabelt arbejde, og det er ikke mere end et år siden, jeg selv blev slået af et geværskæfte,” fortæller Basima Abdallah og understreger, at hun under ingen omstændigheder har tænkt sig at opgive førstehjælpsarbejdet.
”Der er tit uroligheder omkring Al-Aqsa-moskeen og resten af Østjerusalem. De lettere skader behandler vi på stedet eller på feltklinikker. Når det er alvorligt, skal folk på hospitalet, og derfor har vi via organisationen Røde Halvmåne anskaffet en ambulance, som vi bruger til at køre tilskadekomne til hospitalerne,” fortæller hun.
Første kvinde bag ambulance-rattet
Basima Abdallah er den første kvindelige ambulancefører i Palæstina. Hun voksede op i en flygtningelejr på Vestbredden og valgte at uddanne sig til sygeplejerske, fordi der simpelthen manglede folk, der kunne førstehjælp.
”I 80’erne fragtede jeg mange til hospitalerne – blandt andre min egen søster. Men først i 2006 kom jeg ind på en skole for ambulanceførere. Jeg hjalp nogle af de andre på skolen med førstehjælpsdelen, mens de så oversatte undervisningen fra hebraisk til arabisk for mig. Både min egen mand, og alle mulige andre, var meget overraskede over min vedholdenhed, så det var en kamp på alle fronter at blive ambulancefører.”
Organisering sikrer rettigheder
Ifølge Basima Abdallah bliver kvinders rettigheder sommetider glemt i kampen for palæstinensernes rettigheder i Jerusalem. Derfor er hun ansvarlig for kvindeområdet i sundhedssektoren for Palæstinas hovedorganisation (Palestinian General Federation of Trade Unions).
”Jeg har brugt meget energi på, at organisere de mange sygeplejersker, der arbejder som førstehjælpere. Nu har vi fået vores egen afdeling, og det gør en stor forskel i det daglige arbejde. Det handler meget om, at klinikker og hospitaler nu anerkender os, når vi som kvinder kommer med syge og tilskadekomne på hospitalerne – både de israelske og de arabiske. Fagforbundet hjælper også, hvis de kvindelige medlemmer bliver slået eller chikaneret og udsat for seksuel chikane” fortæller Basima Abdallah.
Lige meget hvad Basima gør, handler det om ligestilling. Kvinder skal have de samme rettigheder som mænd, og palæstinensere skal have de samme rettigheder som israelere:
”De fleste konflikter skyldes, at nogle har flere rettigheder end andre. Det kæmper jeg imod,” slutter hun.