Nobelpristagere i Danmark
”Nobels Fredspris er en pris, der giver genlyd i resten af verden. Det er en pris, der sender stærke budskaber. I 2015 rungede budskabet: Vælg dialog frem for konflikt. Vælg udholdenhed og kompromisser frem for opgivelse. Vælg dét, der er til fællesskabets bedste.”
Sådan sagde LO-formand og formand for Ulandssekretariatet Lizette Risgaard, da hun tidligt tirsdag morgen tog imod en delegation på en snes tunesere, som repræsenterer LO’s tunesiske søsterorganisation UGTT, arbejdsgiverorganisationen UTICA (søster til Dansk Industri) samt Tunesiens socialminister, statsministerium og parlamentsmedlemmer.
De to arbejdsmarkedsorganisationer er en del af den såkaldte dialogkvartet, som fik Nobels Fredspris for at have medvirket til Tunesiens demokratiske udvikling. Sammen med regeringen har UGTT og UTICA formået at skrive en social kontrakt, som lægger linjerne for Tunesiens nye forfatning og demokratiske og økonomiske udvikling. Processen har dog ikke været lige nem altid, og til tider stod parterne langt fra hinanden – men kom i mål, blandt andet med støtte fra dansk udviklingsbistand gennem Ulandssekretariatet og DI.
”Vi har fulgt Tunesiens kamp for at opbygge et samfund på et sundt, demokratisk fundament. I har klogt valgt dialogens og inklusionens vej i processen med at omskrive noget så grundlæggende som landets forfatning,” sagde Lizette Risgaard, da Tuneserne besøgte LO-huset i København.
Overgang til demokrati
Tunesien er det demokratiske fyrtårn fem år efter Det Arabiske Forår begyndte med, at en ung tuneser satte ild til selv i desperation og protest over sine manglende jobmuligheder. Faktisk er det blandt de nordafrikanske og mellemøstlige lande kun Tunesien, som er i gang med vellykket overgang til demokrati efter revolutionen.
En stor del af æren for processen tilfalder dialogkvartetten – og det var netop kvartetten, som blev hædret med Nobels Fredspris i efteråret 2015. To af medlemmerne er UGTT og UTICA – og de to arbejdsmarkedsorganisationer er støttet af Danmark gennem Ulandssekretariatet, Dansk Industri og Det Arabiske Initiativ.
Generalsekretæren for UGTT, Hussein Abassi, sagde blandt andet:
”Jeg ser prisen som en pris til hele fagbevægelsen. Og jeg er glad for den støtte, som vi har fået af blandt andre Ulandssekretariatet. Vi har taget de første skridt – men der går måske tre eller fire årtier, før vi når op på niveau med Danmark og andre udviklede lande”.
Social dialog og beskæftigelse
Tuneserne er på et tredages studiebesøg i Danmark for at studere den danske arbejdsmarkedsmodel og det er især beskæftigelse, a-kassesystemet og social dialog, som interesserer tuneserne:
Besøget starter med en ”rundvisning” i den danske model, hvor tuneserne skal besøge LO, FTF, DI og Beskæftigelsesministeriet. Senere på ugen skal delegationen se, hvordan beskæftigelsesindsats udføres i praksis i blandt andet et jobcenter, en a-kasse og via et virksomhedsbesøg.
”Vi har brug for fleksibilitet, men også sikkerhed for arbejderne. Vi har indledt den sociale dialog – og jeg håber, den snart vil være en del af tunesisk kultur,” sagde Khelil Ghariani fra arbejdsgiverorganisationen UTICA.
Ung befolkning mangler jobs
Netop vækst og beskæftigelse er en af de store hovedpiner for Tunesien. Dels er økonomien svækket efter revolutionen. Dels er Tunesiens livsvigtige turistindustri blevet forkrøblet af en række terrorangreb. Det største problem er imidlertid en tiltagende ung befolkning, som ganske enkelt mangler jobs.
”Siden jeg var ganske ung har jeg beundret den danske arbejdsmarkedsmodel – og jeg er lykkelig for endelig at kunne besøge og høre om den. Det har været en stor frustration for mig, at jeg ikke har kunnet komme før. Tak!, ” lød det med en vis lune fra Tunesiens socialminister Mahmoud Ben Romdhane.
Når dansk udviklingsbistand går til Tunesien og andre arabiske lande, er det blandt andet fordi landene ligger tæt på Europa og netop har en massiv tilvækst af unge – og dermed er MENA-landene (Mellemøsten og Nordafrika) en del af problemstillingen i forhold til flygtninge, migration og radikaliserede terrorister.