Ny konvention understøtter tunesiske kvinders rettigheder
Tunesien er et af de lande, der nu arbejder på at tilslutte sig konventionen, der er et internationalt gennembrud for retten til et arbejdsliv uden vold og sexchikane.
”Tunesien har lovgrundlaget i orden, og derfor kan vi blive et af de første lande, der ratificerer konventionen,” sagde ligestillingsekspert Imen Zahouani Houimel i sidste uge.
Ordene faldt på en workshop arrangeret af den tunesiske hovedorganisation, UGTT. Ulandssekretariatet støtter blandt andet UGTT’s arbejde med social dialog og kamp for ligestilling på arbejdsmarkedet.
Konventionen blev vedtaget for en måned siden af ILO, der er den internationale arbejdsorganisation og en del af FN. Den blev forhandlet på plads af fagbevægelse, arbejdsgivere og regeringsrepræsentanter og vedtaget med et stort flertal.
”Kampen mod vold og chikane i arbejdslivet skal ikke fortsat kæmpes af individer. Hvis vi skal kunne bekæmpe vold og chikane i arbejdslivet effektivt, skal vi alle sige tydeligt fra, når vi møder det. Og vi skal se det som en kollektiv indsats for at forebygge det i arbejdsmiljøet,” sagde FH’s næstformand, Majbrit Berlau, til hovedorganisationens hjemmeside.
Fælles front i Tunesien
Imen Zahouani Houimel er forhenværende direktør i Ministeret for kvinder, familie, barndom og seniorer, og hun er enig i, at en fælles indsats er afgørende for succes:
”For at få konventionen ratificeret i Tunesien, skal der være dialog imellem arbejdsmarkedets tre parter igennem Det Nationale Råd for Social Dialog, hvor repræsentanter fra civilsamfundet konsulteres,” vurderer hun.
Ulandssekretariatet og UGTT var med til at støbe fundamentet for rådet, der blev oprettet i 2018. Samme år vedtog Tunesien en banebrydende lov, der ikke bare forbød vold mod kvinder, men også sikrede hårdere straffe og et stærkt fokus på problemerne – både centralt og ude på arbejdspladserne.
”Sexchikane og vold var et kæmpeproblem, som ingen gjorde noget ved før det arabiske forår i 2011,” fortæller Imen Zahouani Houimel. Hun mener, at fagbevægelsen på den ene side skal sikre øget opmærksomhed på og viden om seksuel vold på arbejdspladserne og samtidig fortsætte arbejdet med at ratificere den nye FN-konvention.