Ny offentlig overenskomst i Uganda
En overenskomst for stort set alle offentligt ansatte i Uganda er en af de største faglige sejre nogensinde for fagbevægelsen i landet.
350.000 offentligt ansatte – læger, sygeplejersker, skolelærere, politibetjente, fængselsbetjente og kommunalt ansatte – er med den nye overenskomst stillet lønforhøjelser på 225 procent i udsigt over de kommende fem år.
“Der har aldrig tidligere været en overenskomst for de offentligt ansatte. Så det er en kæmpe sejr både at få en overenskomst og at få regeringen til at acceptere den faglige organisering. Regeringen er simpelthen tvunget til at samarbejde med vores medlemmer nu,” siger Peter Christopher Werikhe, generalsekretær for NOTU (National Organisation of Trade Unions), der har forhandlet overenskomsten hjem.
Aftalen i hus dagen før storstrejke
Han understreger, at det var sammenlægningen med en konkurrerende hovedorganisation for et par år siden, der har gjort NOTU stærk nok til at stille krav om overenskomst med klækkelige lønforhøjelser.
Regeringen afviste længe at indgå en aftale, men et varsel om storstrejke i den offentlige sektor fik regeringens repræsentanter til forhandlingsbordet. Og dagen før strejken skulle starte, blev overenskomsterne underskrevet.
“Vi var klar over, at vi ikke kunne få et så stort lønhop på et enkelt år, så derfor har vi indgået en aftale, der løber over fem år. Men med nye lønstigninger hvert år,” fortæller Peter Christopher Werikhe.
Det betyder, at lønnen til eksempelvis en politibetjent vil stige fra hvad der svarer til godt 300 kroner om måneden i år, til godt 1600 kr. om måneden i 2023.
Mindsteløn på vej
Med den offentlige overenskomst synes vejen også banet for – efter års pres – at få gennemført en ny minimumsløn på det private arbejdsmarked.
Den nuværende mindsteløn er reelt ikke-eksisterede. Den blev i 1984 fastsat til hvad der svarer til 10 kroner om måneden. Den bliver ikke fulgt, men har bidraget til at lægge en standard, hvor mange tusinde arbejdere – i sær i den uformelle økonomi – bliver underbetalt og udnyttet. I dag tjener mange så lidt som 85 kroner om måneden. Ikke mindst kvinder, der arbejder som husholdersker i private hjem, er stærkt underbetalt.
Et regeringsudvalg kom i 2017 med et forslag om en minimumsløn på omkring 233 kroner om måneden. Men det er aldrig blevet godkendt af regeringen.
Præsident Yoweri Museveni har indtil videre afvist at indføre en rimelig mindsteløn. Han har hidtil ment, at minimumsløn og faglig organisering vil stå i vejen for investeringer i erhvervslivet.
Men de holdninger er tilsyneladende i opbrud.
“Jeg forventer, at spørgsmålet om mindsteløn bliver løst i løbet af i år,” siger Peter Christopher Werikhe.
Hans optimisme kommer efter et møde mellem NOTU og præsident Museveni kort efter overenskomstaftalen på det offentlige område. På mødet erkendte præsidenten, at samarbejde med fagbevægelsen er afgørende for Ugandas økonomiske fremtid.