Solidaritetsværktøj vækker begejstring
Værktøjet er nu på forbundets matrikel i provinshovedstaden Davao på øen Mindanao. Her ligger ACIW’s regionale uddannelsescenter, og en nysgerrig lokalpresse samt forventningsfulde bygningsarbejdere var mødt op på selve ankomstdagen.
ACIW’s generalsekretær Nonoy Palarca var i strålende humør, da det danske værktøj efter en møjsommelig toldbehandling endelig ankom i den plomberede container. Ved den indkaldte pressekonference sagde han:
”Jeg er meget taknemmelig for det indsamlede værktøj og vil gerne på vegne af ACIW’s medlemmer viderebringe en dybtfølt tak til vores solidariske, danske brødre og søstre, som har lagt tid og hjerteblod i denne imponerende værktøjsindsamling. Også en stor tak til alle de danske virksomheder, som har doneret værktøjet.”
Uddannelse, uddannelse og mere uddannelse
Nonoy Palarca benyttede samtidig lejligheden til at understrege, at ACIW med værktøjet nu bliver bedre i stand til at forfølge visionen om at sikre veluddannede håndværkere, som får en anstændig løn for deres arbejde:
”Vi har fået vores to uddannelsescentre i Davao og Manila godkendt af den statslige, filippinske instans for tekniske skoler, TESDA, så de officielt kan udbyde fire uddannelser til byggesektoren. Det er et kæmpe skridt fremad – og værktøjet fra Danmark er med til at fremtidssikre denne udvikling,” slog han fast i sin tale.
Mange filippinere uddannes til at tage job i udlandet
Henne ved en cementblander, som var med i ”pakken”, står bygningsarbejder Jay Beceril og inspicerer nysgerrigt alt det nye isenkram. Han er 26 år gammel og har været medlem af ACIW siden 2011. Han roser i høje toner ACIW’s engagement i at tilbyde medlemmerne certificerede uddannelser. Han er selv gået skridtet videre og har uddannet sig til faglig træner, så han både kan hjælpe vennerne hjemme i sit eget nabolag og sine faglige kolleger i ACIW.
Han lægger dog ikke skjul på, at han, som millioner af sine landsmænd, glæder sig til at tage et bedre lønnet job udenfor Filippinerne som migrantarbejder. Men først vil han arbejde to år i sit hjemland og hjælpe ACIW som træner ved de forskellige uddannelser i forbundets regi. På den måde vil han sige tak for de muligheder, han selv fik gennem sit medlemskab af forbundet.
Utidssvarende teknologi og læringsmiljø
Jay kigger med stor interesse på det nyankomne værktøj og noterer sig med glæde, at ”meget af dette værktøj er en generation eller to nyere, end det vi er vant til at bruge.”
”Det giver ACIW og eleverne på træningscenteret en unik mulighed for at lære brugen af den nyeste teknologi på området, hvilket er en kæmpe fordel,” og han fortsætter sin ubrudte talestrøm:
”Det at vi nu har så mange eksemplarer af hvert eneste stykke værktøj, gør en verden til forskel i undervisningslokalet, fordi eleverne nu hver især kan lave alle øvelser i praksis i stedet for bare at se på, at en anden demonstrerer brugen. Det er en pædagogisk landvinding til gavn for alle parter.”
Alle modtagne maskiner og værktøj er relevante
TESDA’s (Technical Education and Skills Development Authority) regionale direktør, Nestor Tabada, er ovenud begejstret for den danske donation, som ACIW har modtaget og konstaterer med et stort smil på læben, at alle maskiner og alt værktøj kan bruges i TESDA-certificerede kurser (og efterspørgslen på det filippinske arbejdsmarked) – inklusive det komplette smedeværksted.
”Vi sagde, gennem vores solide og langvarige samarbejde med ACIW, uden tøven ja til som uddannelsesinstitution at sikre værktøjets afgiftsfrie indførsel til Filippinerne,” fortæller direktøren. Han har ligesom Jay Beceril bemærket, at en del af værktøjet repræsenterer nye teknologiske landvindinger i den filippinske virkelighed. Undersøgende og nysgerrigt har et instrument fanget hans opmærksomhed:
”Se nu for eksempel dette laser-baserede nivelleringsinstrument! Det håber jeg snart bliver almindeligt kendt ude på byggepladserne, og så har vi haft mulighed for at undervise i dets korrekte brug først”.
Du kan læse en reportage fra indsamlingen og selve afskibningen af værktøjet.