Tunesien: Fagbevægelsen tager ansvar
Da den tunesiske hovedorganisation UGTT den 17. januar 2019 organiserede en generalstrejke, var det på papiret for at fremtvinge bedre lønforhold for dens medlemmer. Forhandlingerne med regeringen havde ikke rykket sig i månedsvis, og for første gang siden revolutionen så UGTT sig nødsaget til at spille dets trumfkort.
Men UGTT er ikke nogen almindelig fagforening. Siden kolonitiden har den været en central politisk aktør, og målet med strejken var ikke blot at fremtvinge konkrete indrømmelser i lønforhandlingerne. Strejken var en klar politisk udmelding fra en vigtig samfundsaktør.
»Vi lever midt i en region præget af diktaturer, vold og ekstremisme. Tunesien er undtagelsen. Vi har demokratiske valg, en god forfatning og lighed mellem kvinder og mænd. Hvis den tunesiske økonomi kollapser, kan alt det gå tabt. Det er vores store frygt«, forklarer vicegeneralsekretær i UGTT, Anouar Ben Kaddour.
Vigtig rolle under 2011-revolutionen
UGTT spillede en vigtig rolle både under og lige efter revolutionen i 2011 – som udløste ”det arabiske forår”. Det blev anerkendt af Nobelkomiteen, som tildelte UGTT fredsprisen i 2015 sammen med arbejdsgivere og civilsamfundsorganisationer, der sørgede for at Tunesiens demokratisering ikke løb af sporet.
Ulandssekretariatet har arbejdet sammen med UGTT siden 2012. Blandt andet ved at støtte tilblivelsen af en social kontrakt mellem arbejdsgiverne, arbejdstagerne og regeringen.
UGTT er til stede i hele landet, regionalt og lokalt samt i 19 sektorforbund. Det giver UGTT en stor styrke. Men der er også et stort behov for kapacitetsopbygning af dem, der er valgt til de forskellige tillidsposter. Det handler om at klæde dem på til at udføre deres rolle som tillidsmænd ude på virksomhederne, i de lokale fagforeninger – og som arbejdstagerrepræsentanter i det fagretslige system.
Andre områder, hvor Ulandssekretariatet støtter, er indgåelse af nye overenskomster og revision af arbejdsmarkedslovgivningen, som efter landets nye forfatning blev vedtaget i 2015 har brug for at blive revideret.
Politisk krise
Men de økonomiske problemer har udløst en ny politisk krise i Tunesien, og UGTT forsøger igen at forhindre et sammenbrud. Landets regering har ikke megen opbakning i befolkningen, og fagbevægelsen ser det som dens opgave at være repræsentant for de mindst privilegerede i et samfund med svage institutioner og et nyfødt demokrati.
»Vi forsvarer ikke kun de statsansatte, men også de arbejdsløse. Vi kæmper ikke kun for højere lønninger, men for en politik, der kan sørge for, at al den arbejdskraft ikke går til spilde. Tunesiens rigdom skal komme alle til gode«, siger Anouar Ben Kaddour.
Kommende valg
For at sikre at parlamentet i højere grad kommer til at tjene den brede befolkning har UGTT tænkt sig at spille en mere aktiv rolle ved det kommende parlamentsvalg i oktober 2019.
»Vi skal selvfølgelig beskytte vores uafhængighed og kommer ikke til at etablere vores eget parti. Men vi giver vores støtte til det rette valgprogram og lægge pres på politikere«, forklarer Anouar Ben Kaddour.