Kaos på campus: Universitet er en kampplads
Indskrænkningen af det demokratiske rum i civilsamfundet i Mellemamerika sker i dag med rasende fart og på alle niveauer. Selv vigtige samfundsinstitutioner bliver undergravet af korruption og systematisk knægtelse af menneskerettigheder. Det gælder også arbejdstagerrettigheder, som ovenikøbet fik en drej på skruen i nedadgående retning under Covid-19. Derfor arbejder offentligt ansattes fagforeninger og den regionale mellemamerikanske sammenslutning af offentlige forbund PSI (Public Services International) – med dansk støtte – på at indsamle og på længere sigt imødegå de farer, som fagbevægelsens medlemmer er udsat for. Støtten kommer blandt andet fra CISU (Civilsamfund i Udvikling) og Danida og sker gennem Ulandssekretariatet, som arbejder sammen med PSI i Mellemamerika.
En arbejdskamp i Mellemamerika er ikke kun et spørgsmål om protester og forhandlinger. Ofte er der trusler, hærværk og drab involveret. Det er en sag fra Guatemalas eneste offentlige universitet San Carlos (University of San Carlos of Guatemala), hvor et omstridt rektorvalg udløste kaos.
Ulovligt valg siger fagbevægelsen
I juni 2022 foregik valg til rektorposten for San Carlos-universitetet. Valget sker hver fjerde år, og det er ansatte, studerende, fakulteter, myndigheder mv., som vælger rektor. Det er en ekstrem vigtig stilling i Guatemala. Universitetet har et kæmpe budget, som svarer til fem procent af landets samlede skatteprovenu – cirka 2,3 milliarder kroner – og har umådelig indflydelse på hele uddannelsessystemet, ja hele samfundet. Blandt andet har universitet ansvar for at udpege en række vigtige poster i samfundet, blandt andet dommere til forfatningsdomstolen, repræsentanter i alle ministerier og har ligefrem ret til at fremsætte lovforslag i parlamentet – som det eneste universitet i verden.
Denne mærkelige konstruktion, som har sin rod i en smuk tanke om, at landets lærde og bedste hjerner skal have indflydelse på samfundsudviklingen, medfører kaos og uærlighed. Vejen til indflydelse går gennem universitetet, men korruptionssager og skandaler klæber til institutionen.
Derfor er valget til rektor så vigtigt, og under valget spærrede den senere valgte rektor Walter Mazariegos parti simpelthen universitetet af, så oppositionen ikke kunne stemme, ifølge de ansattes fagforening STUSC (Sindicato de Trabajadores de la Universidad de San Carlos de Guatemala).
Kaos på campus
Fagforeningen har selvfølgelig protesteret, og de studerende har demonstreret, så universitet faktisk var lukket i syv måneder efter det ulovlige rektorvalg. Under demonstrationerne mistede et menneske livet og biler blev sat i brand.
”De demonstrerende studenter bærer masker, fordi de er bange for repressalier. Og universitetets sikkerhedsfolk bærer masker for at virke intimiderende og fordi de truer studenterne med skydevåben,” siger Kevin Carrera Vielman, som er faglig sekretær i STUSC.
Han modtog selv dødstrusler i forbindelse med balladen om rektorvalget og fortæller, at fagbevægelsen har mistanke om, at politiet overvåger fagbevægelsen og aflytter mobiltelefoner:
”Vi skifter regelmæssigt ruten til vores hjem, og hver måned får vi nye taletidskort,” siger Kevin Carrera Vielman, der også kan fortælle, at fake news om fagbevægelsen er blevet sendt til 12.000 medlemmers sociale medier, blandt andet med fagforeningslederes navn og billede.
Under urolighederne blev der rejst sigtelser mod seks fagforeningsledere, som mener, at sigtelserne er politisk begrundet.
Ingen overenskomst
Da pandemien begyndte, blev universitets overenskomstforhandlinger sat i stå. Aftalen skulle ellers have været fornyet allerede i 2019. Konsekvensen var, at lønnen ikke blev udbetalt som den skulle. Situationen er fastlåst, fordi universitets ledelse har meddelt STUSC, at den blot vil diktere lønnen, hvis ikke fagbevægelsen skriver under på en overenskomst. Det er naturligvis helt uantageligt for fagbevægelsen, fordi det overtræder retten til forhandling.
Siden har politisk kaos næsten overskygget den faglige kamp. Bernardo Arévalo blev i 2023 valgt til præsident med et overvældende flertal på et antikorruptionsprogram. Den siddende politiske elite har prøvet at undergrave resultatet samt at få domstolene til at erklære valget ugyldigt, og det i en grad, som har påkaldt sig international fordømmelse fra blandt andre EU. Siden da har universitetet været skueplads for demonstrationer fra studenter og protester fra STUSC, og derfor kører der nu endnu flere sager om chikane og uberettiget fyring mod ansatte fra universitetets ledelse.
Ulandssekretariatets leder, Lone Ilum Christiansen, siger om støtten fra Danmark, som altså er finansieret af CISU og Danida:
”Eksemplet fra Guatemalas fineste og ældste universitet viser, hvordan magtforhold og korrupt praksis er med til at undergrave civilsamfundet. Og det har været helt galt under Covid-19. Fagbevægelsen er en fremtrædende del af civilsamfundet, og konkret har PSI i Mellemamerika støttet STUSC i at indsamle dokumentation og udøve fortalervirksomhed overfor regeringen og andre magtinstitutioner,” siger hun.