Verden i arbejde for Verdensmål 8
”Det kommer næppe som en overraskelse, at vi synes, at Verdensmål 8 om anstændigt arbejde og bæredygtig beskæftigelse er et helt centralt mål.”
Sådan sagde LO-formand og formand for Ulandssekretariatet i sin åbningstale, da 300 mennesker var samlet den 20. november i Industriens Hus for at deltage i en konference om FN’s Verdensmål 8 – som handler om ordentlige jobs og bæredygtig vækst. Konferencen var arrangeret af Ulandssekretariatet i samarbejde med 3F og Dansk Industri.
Et af formålene var at præsentere Arbejdsmarkedskonsortiet (Ulandssekretariatet, 3F og DI), som er gået sammen i et unikt samarbejde om at støtte organisationer, der arbejder for bæredygtige og ansvarlige arbejdsmarkeder gennem det danske udviklingssamarbejde.
Det andet formål var at diskutere og dele erfaringer om, hvordan man kan komme i mål med Verdensmål 8.
Konferencen havde deltagere fra dansk fagbevægelse, erhvervsliv, ngo’er og interesseorganisationer – og ikke mindst fra partnerne i udviklingslandene, der repræsenterede både fagbevægelse og industri.
Læs mere om arbejdsmarkedskonsortiet her.
Det er den danske tradition for social dialog, som er en drivkræfterne for konsortiets arbejde. Som Lizette Risgaard sagde:
”Vi står gerne ved, at social dialog er et grundlag for udviklingen af arbejdsmarkedet,” og 3F’s næstformand Tina Kristensen uddybede:
”For nogen lyder det måske sært, at vi også ønsker at modparten er stærkt organiseret. Men sådan er det. Uden stærke arbejdsgiverorganisationer kan vi ikke indgå aftaler, der får virkning og udvikler arbejdsmarkedet positivt,” sagde hun.
Thomas Bustrup, direktør i DI, var enig – og lagde vægt på, at social dialog og FN’s verdensmål er gode for virksomhedernes bundlinjer, og fremhævede:
”Partnerskab er i øvrigt Verdensmål 17.”
Derfor er Verdensmål 8 vigtig.
Styrk ILO
Konferencens hovedtaler var udviklingsminister Ulla Tørnæs, og hun nævnte, at inklusiv, bæredygtig vækst og menneskerettigheder er centrale dele i det danske udviklingssamarbejde – og lagde vægt, at Danmark vil øge støtten til den internationale arbejdsorganisation ILO med ekstra 20 millioner i år (foruden de 9 millioner, vi allerede giver).
Det kvitterede vice-generalsekretær fra ILO, Heinz Koller, for og nævnte, at Danmark går forrest med løsninger i en verden fuld af hastige ændringer for arbejdsmarkedet.
Lizette Risgaard lagde også i sin tale vægt på ILO – og den vigtige, trepartslige struktur, som kendetegner organisationen, der i øvrigt fylder 100 år i 2019.
Stemmer fra Syd
Konferencen havde nogle stærke repræsentanter fra udviklingslandene. Gladys Rojas fra tekstilindustrien i Honduras fortalte om, hvordan stædigt, langsigtet fagforeningsarbejde har styrket arbejderne og øget den sociale dialog – og både sikret arbejderrettigheder, jobs og tilfredse virksomheder.
Og fra Myanmar fortalte Maung Maung, som er præsident for Ulandssekretariatets partner, hovedorganisationen CTUM, om hvordan man er gået fra illegal og eksileret fagbevægelse til, at man nu er begyndt at bygge organisationen op med organisationsudvikling og træning. Maung Maung nævnte også det samarbejde, som Ulandssekretariatet og DI har med det danske udenrigsministerium om uddannelse i social dialog.
Fra arbejdsgiverside kunne kenyanske Flora Mutahi, direktør og bestyrelsesmedlem i Global Compact, berette hvordan man prøver at etablere ansvarlige virksomheder, og direktør Niels Østerberg fra den danske juice-virksomhed, Orana, sluttede formiddagen af med en fortælling om, hvordan en ansvarlig virksomhed med udgangspunkt i social dialog kan være til stede både lokalt og globalt – og vinde på bundlinjen ved det.
Markedsplads med masser af snak
Om eftermiddagen – efter en underholdende quiz og løs, højlydt snak blandt deltagerne sat i gang af dagens moderator Kurt Strand – indtog 12 forskellige stande fra Ulandssekretariatet, 3F og DI Industriens Hus på en markedsplads, hvor konferencedeltagerne havde mulighed for at møde repræsentanter fra alle kroge af fagbevægelse og erhvervsliv og fra alle dele af kloden.
Ulandssekretariatet havde fire stande, som kom godt rundt om nogle af de vigtigste aktiviteter, som både berører udland og bagland: lærlingepraktik i Tanzania, migration, Myanmars spirende fagbevægelse og den offentlige sektors vigtige rolle for samfundsudviklingen.
Snakken gik livligt, og stemningen rundede en dynamisk konference af, hvor spørgsmål, direkte kontakt på tværs af kontinenter og forhandlingsborde og netværk var dagens orden.