Rose i front for Kenyas metalarbejdere
Fagbevægelsen har hidtil været en sag for mænd i Kenya. I hovedbestyrelsen i Kenyas LO, COTU (Central Organization of Trade Unions), er kun tre af de 21 medlemmer kvinder.
Den seneste, der har slået hul i den traditionelle kønsfordeling, er Rose Omamo fra havnebyen Mombasa. Hun blev tidligere i år valgt til generalsekretær for Kenyas metalarbejderforbund, AUKMW (Amalgamated Union of Kenya Metal Workers) – og er nu første kvinde som øverste leder i en traditionel mandefagforening.
“Et generelt problem i Kenya er den høje arbejdsløshed blandt kvinder og unge mennesker, og at mange virksomheder går væk fra faste ansættelser og i stedet indfører korttids-kontrakter og udliciteringer. Det er ødelæggende for samfundet, når arbejdere oplever at blive fyret fra jobs med kollektive aftaler for i stedet at blive genansat som leverandør til deres gamle arbejdsplads. Det skal vi bekæmpe,” siger Rose Omamo.
“Jeg vil have møder med regeringen, så jeg kan forklare dem problemerne. For jeg tror ikke, de forstår udfordringerne ude på fabriksgulvet,” siger hun.
Kamp for kvinderettigheder
Rose Omamo har hele sit liv kæmpet for overlevelse og anerkendelse i et særdeles mandsdomineret samfund. Da hun blev enke for nogle år siden, afviste hun et pres for at indgå nyt ægteskab med sin svoger, og i stedet valgte den ufaglærte metalarbejder at have to jobs for at kunne brødføde sine børn og give dem en uddannelse.
I næsten 30 år har hun arbejdet ved samlebåndet på en mellemstor lastbil- og busfabrik i Mombasa. Hun var aktiv i det lokale netværk af faglige kvinder, og for fem år siden blev hun valgt som formand for AUKMW i Mombasa – forbundets næststørste afdeling. Året efter blev hun medlem af COTU’s hovedbestyrelse, og hun har arbejdet hårdt for at skabe ligestilling på det kenyanske arbejdsmarked og internt i fagbevægelsen. Således er Rose Omamo formand for COTU’s kvindeudvalg, og hun er et fremtrædende medlem af kvindeudvalget i International Faglig Sammenslutning Afrika.
Som ny generelsekretær for metalarbejderne vil Rose Omamo sætte ekstra turbo på kravet om ligeløn.
“Jeg vil sikre mine kvindelige kollegaer de samme rettigheder som deres mandlige: samme arbejde til samme løn”, understreger hun.
Faglige resultater med dansk støtte
Dansk Metal og Ulandssekretariatet har i flere år samarbejdet med det kenyanske metalarbejderforbund med fokus på blandt andet arbejdsmiljø. Her har Rose Omamo været involveret i at undervise andre tillidsfolk. Ikke mindst hendes evne til at sætte sig ind i love og regler og skriftligt at argumentere for sine kollegers arbejdsforhold har gjort hende populær blandt kollegerne, når det ofte er lykkedes at få forbedret arbejdsvilkårene.
Det er hendes faglige resultater i Mombasa, der har affødt respekt blandt lederne af de øvrige fagforbund i Kenya, og det betød en generel opbakning til Rose Omamo, da hun besluttede at udfordre den siddende generalsekretær i AUKMW, Justus Maina Otakwa.
Det blev en valgkamp med forsøg på benspænd fra den daværende ledelse. Men hverken intimidering eller sidste-øjebliksændring af reglerne for den afgørende kongres kunne bremse Rose Omamo. Hendes popularitet blandt medlemmerne var for stor, og hun blev valgt med 24 af de 28 delegerede på kongressen.
Nu gælder det for Rose Omamo om at få forbedret arbejdsvilkårene for metalarbejderne – ikke mindst for kvinderne. Og gerne med dansk partnerskab.
“Efter de mange gode års samarbejde jeg har haft med dansk fagbevægelse, ser jeg frem til, at vi også i fremtiden sammen kan sikres lønmodtageres rettigheder gennem uddannelse af vores tillidsfolk og organisering af kampagner,” siger Rose Omamo.