Verdensmål
FN's verdensmål
I 2016 trådte FN’s 17 verdensmål i kraft. Målene skal frem til 2030 sætte kurs mod en mere bæredygtig udvikling
Ulandssekretariatet bidrager til FN's verdensmåls opfyldelse i Danmark og i vores partnerlande. Vi bidrager især til målene:
Verdensmål 1
Afskaf fattigdom
Mere end 700 millioner mennesker lever i ekstrem fattigdom - dvs. de har mindre end 1,90 dollars (13 kroner) at leve for om dagen. Mange mangler adgang til tilstrækkeligt mad, rent drikkevand og sanitet. Ulighed er blandt andet ulige adgang til lønnet arbejde, uddannelse og ejendom. Selvom mange fattige er rykket ind i middelklassen de seneste år, er der ikke så store fremskridt i regioner som Sydasien og Afrika syd for Sahara, hvor 80 procent af verdens ekstremt fattige lever. Denne andel forventes at stige på grund af nye trusler fra klimaforandringer, konflikter og sult.
Verdensmål 5
Ligestilling mellem kønnene
En styrkelse af kvinders rettigheder og muligheder og større ligestilling er afgørende for bæredygtig udvikling. Der er stadig store uligheder i adgangen til lønnet arbejde i nogle lande, og der er betydelige forskelle mellem mænd og kvinder på arbejdsmarkedet. Seksuel vold og udnyttelse, ulige fordeling af pleje og husligt arbejde er stadig barrierer for ligestilling.
Verdensmål 8
Ordentlige job og økonomisk vækst
Det gælder om at fremme vedvarende økonomisk vækst ved at skabe højere produktivitet og teknologiske gennembrud til fælles bedste samt skaffe flere arbejdere rettigheder. Ansvarlige virksomheder, jobskabelse og gode rammebetingelser er nøglen til et ordentligt arbejdsmarked. Det er samtidig vigtigt at være med til at udrydde tvangsarbejde, slaveri og menneskehandel. Målet er at opnå fuld og produktiv beskæftigelse og ordentlige job for alle kvinder og mænd.
Verdensmål 10
Mindre ulighed
Den voksende ulighed kræver politikker, der styrker de fattigste og fremmer en større økonomisk inddragelse af alle samfundsgrupper uanset køn, race eller etnicitet. Ulighed er et globalt problem, som kræver globale løsninger. Det indebærer en forbedring af regulering og overvågning af de finansielle markeder og institutioner samt større udviklingsbistand og udenlandske investeringer til de regioner, hvor behovet er størst. Støtte til mere sikker migration og formalisering af den uformelle økonomi vil også være vigtigt for at mindske den stigende ulighed.