Fagbevægelsen vinder magtkamp om pensionskasse
Ugandas fagbevægelse har vundet en kamp med Ugandas regering om magten over den nationale pensionsfond NSSF (National Social Security Fund).
Det er obligatorisk for arbejdstagere og arbejdsgivere at sætte penge ind til NSSF, som så forvalter de opsparede midler og sørger for udbetaling af pension.
De midler ville regeringen gerne kunne råde over uden for megen indblanding. Finansministeriet afviste i slutningen af 2018, at to ledende medlemmer af fagbevægelsens hovedorganisation, NOTU (National Organisation of Trade Unions), kunne udpeges til pensionskassens bestyrelse. I stedet indsatte regeringen sin egen kandidat.
Fagbevægelsen har halvdelen af bestyrelsen
NOTU har traditionelt haft to pladser ud af otte i NSSF’s bestyrelse, og den konkurrerende faglige organisation COFTU har også to medlemmer. Fagbevægelsen sidder altså på halvdelen af pensionskassens bestyrelse. Den anden halvdel udgøres af arbejdsgiverne og regeringen.
NOTU ville have sin generalsekretær Peter Werikhe og sin vicepræsident Stephen Mugole indsat i bestyrelsen, men de blev afvist med den begrundelse, at de ikke opfyldte kriterierne.
Så anlagde NOTU sag ved Ugandas højesteret, og i sidste måned slog domstolen fast, at regeringen ikke har ret til at afvise de to fagforeningsledere.
Regeringen kan optage lån
Ifølge lederen af Ulandssekretariatets Østafrika-kontor, Kristian Lybæk, kan magtkampen om bestyrelsesmedlemmerne hænge sammen med, at regeringen har ret til at tage lån i pensionsfonden. Og det vil blive lettere, hvis der sidder flere regeringsvenlige medlemmer i bestyrelsen.
Regeringens ret til at optage lån i fonden var en del af et kompromis, da fagbevægelsen for nogle år siden fik stoppet regeringens daværende planer om at privatisere pensionskassen.
Samme sag i Kenya
En lignende magtkamp har udspillet sig i nabolandet Kenya, hvor regeringen også fjernede fagbevægelsens bestyrelsesmedlemmer i pensionskassen for at sætte sine egne folk ind. Også i Kenya blev forsøget afvist af højesteret.
Pensionskassen NSSF blev etableret i 1985 og dækker alle privatansatte i Uganda. Både arbejdsgivere og arbejdstagere bidrager.
Sidste år fik fagbevægelsen også indført en ret for arbejdere i den uformelle økonomi til også at kunne bidrage og dermed få gavn af pensionskassen.
Alle, der bidrager til NSSF kan få udbetalt en lille pension, når de fylder 55 år.