
Efter langvarige forhandlinger, protester og tåregas får Pakistans offentligt ansatte 25% i lønforhøjelse

“Det var det samlede pres, der til sidst fik regeringen til at hæve lønnen,” lyder det fra projektkoordinator hos Ulandsskretariatets samarbejdspartner i Pakistan PWF (Pakistan Workers Foundation) Shaukat Ali Anjum om aftalen, der bl.a. sikrer Pakistans offentligt ansatte en lønforhøjelse på 25%.
Forud for aftalen går flere måneders forhandlinger på både lokalt og nationalt plan, forklarer Shaukat Ali Anjum, som selv deltog i demonstrationen i Islamabad d. 11. februar, hvor tusindvis af offentligt ansatte fra hele Pakistan anført af PWF og en nyetableret sammenslutning af offentligt ansatte AGEGA (All Government Employees Grand Alliance) krævede lønforhøjelse. Noget, de blev snydt for ved finansloven sidste år.
”Da regeringen i maj sidste år annoncerede deres finanslov var der desværre ikke nogen stigning i de offentlige lønninger inkluderet i budgettet. Det er ellers almindeligt i Pakistan, men med den økonomiske situation og særligt efter coronakrisen, var det ifølge regeringen ikke muligt,” siger han.
Ifølge Asian Development Bank var Pakistans inflationsrate i juni 2020 på 10,5 procent. Baseret på Shaukat Ali Anjums egne erfaringer mener han, at den i dag nærmere er det dobbelte eller mere. Derfor har en lønstigning til de offentligt ansatte været vigtig for PWF, hvis medlemmer mærker prisstigningerne når de fx går på markedet for at handle, forklarer han.
Langvarige forhandlinger før gennembrud
Som reaktion på den skuffende finanslov etablerede de offentligt ansattes fagforeninger i efteråret en alliance, AGEGA (All Government Employees Grand Alliance), så de sammen kunne lægge pres på regeringen i Islamabad. Men efter adskillige forsøg på at få regeringen til at forhandle, både ved møder og med en stor demonstration foran parlamentet i oktober, var PWF’s og AGEGA’s tålmodighed i februar ved at være brugt op.
De annoncerede derfor endnu en stor demonstration d. 11. februar. Her deltog tusindvis af offentlig ansatte fagforeningsmedlemmer fra hele Pakistan. Regeringen svarede igen med at blokere vejene, affyre tåregas og arrestere op mod 200 lokale fagforeningsledere. Lokale og internationale medier dækkede demonstrationen og voldsomme billeder blev delt på sociale medier. Og så, omkring midnat, skete der noget. Der kom gang i forhandlingerne, og næste formiddag kunne PWF, AGEGA og regeringen ved et pressemøde annoncere den aftale, der altså betyder en lønstigning på 25%. Samtidig løslod man de arresterede fagforeningsledere.
Ifølge Shaukat Ali Anjum skal forklaringen på regeringens pludselige vilje til at forhandle findes i det pres, fagforeningerne, deres medlemmer og medierne, der dækkede den store demonstration, udgjorde.


Kommer også fremtidige medlemmer til gode
Egentlig gik PWF til forhandlingerne med et ønske om 60% lønstigning. Alligevel er PWF’s generalsekretær, Zahoor Awan, som repræsenterede PWF ved forhandlingerne, meget tilfreds med aftalen – set i lyset af den økonomiske situation.
”Vi er tilfredse med aftalen. Det er første gang regeringen er blevet presset til at hæve lønnen uden om finanslovsforhandlingerne,” siger han og forklarer, at den for den enkelte arbejder vil betyde en stigning på mellem 5000 og 20000 rupees om måneden. Det svarer til 200-900 danske kroner.
”Vi krævede 60% i lønstigning, men det kunne vi ikke få. Til gengæld har regeringen indvilget i at denne lønforhøjelse og alle tidligere tildelte økonomiske tilskud bliver en del af grundlønnen, og at lønrammen for alle offentligt ansatte bliver opdateret. Det vil komme mange offentligt ansatte til gode i fremtiden,” siger han og peger på, at det i sig selv er en sejr for PWF og AGEGA, at de lykkedes med at få regeringen til forhandlingsbordet.
Aftalen, der er indgået mellem PWF, AGEGA og føderalregeringen i Islamabad, skal nu også implementeres i Pakistans øvrige provinser, men det anser PWF for en formsag.
”De ønsker ikke flere protester fra vores side,” lyder det fra Shaukat Ali Anjum.