Demokratiets frontkæmpere i Myanmar får hjælp til at skjule sig for militærregimet
Den 20. april 2022 tager to kvindelige fagforeningsledere en taxa hjem fra den forstad til Yangon, hvor de har deltaget i en fredelig demonstration mod militærkuppet i Myanmar. Men kommunikationschef i hovedorganisationen CTUM, Khaing Thinzar og medlem af Myanmars industriarbejderforbund IWFM, Ei Phyu Phyu Myint når aldrig hjem. En bil brager ind i den taxi, de sidder i. Seks soldater løber ud af bilen, griber kvinderne og slår dem, inden de anholder dem.
Siden Myanmars militær den 1. februar 2021 kuppede sig til magten, har fagforeningsledere været jaget vildt. Fagbevægelsen har efter militærkuppet været med til at organisere den civile ulydighedsbevægelse, hvor arbejdere, civilsamfundsorganisationer, studerende og andre, der modsætter sig militærets magtovertagelse har samlet sig i fredelig protest for at få Myanmar tilbage på en demokratisk sti.
Militæret bryder sig ikke om fagbevægelsens evne til at organisere og mobilisere, så militærregimet har udstedt arrestordre på fagbevægelsens ledere, som nu lever og arbejder i skjul. Hvis ikke de gemmer sig, risikerer de på samme måde som de to kvindelige fagforeningsledere at blive tilbageholdt af militærregimet.
Støtter fagbevægelsen i Myanmar
Fødevareforbundet NNF støtter via Ulandssekretariatet hovedorganisationen CTUM’s kamp for demokrati.
Støtten går til at skaffe sikre opholdssteder, hvor faglige ledere på flugt fra militærregimet kan gemme sig, advokatbistand til de fagforeningsmedlemmer, som bliver pågrebet samt fødevarehjælp til fagligt aktive, som er blevet fyret og nu sulter på grund af deres kamp for demokrati.
“Vi er forfærdede over situationen i Myanmar og den brutale forfølgelse af landets fagligt aktive. Derfor er vi stolte af at kunne støtte Myanmars fagbevægelse i kampen for demokrati og rettigheder, siger forbundsformand i Fødevareforbundet NNF,” Ole Wehlast.
Støtte til sikre opholdssteder
I alt har 15 af de allermest udsatte fagforeningsledere fra de større byer og industriområder fået støtte til at kunne skaffe sikre opholdssteder, hvor de kan gemme sig for militæret.
Formand for CTUM, Maung Maung, er i lighed med andre fagforeningsledere i Myanmar selv eftersøgt af militærregimet, og han har derfor også selv været nødt til at gå under jorden.
“Støtten fra Fødevareforbundet NNF har bidraget til at beskytte vores medlemmer mod fare og har tilskyndet dem yderligere til at intensivere kampen for at genoprette demokratiet i Myanmar,” siger Maung Maung og fortæller, at støtten fra Fødevareforbundet NNF også er gået til at hjælpe anholdte fagforeningsmedlemmer, som er i politiets varetægt, anlægge retssager og rådgive familiemedlemmer.
“Under afhøringerne er der behov for at kunne rådgive de anholdtes familiemedlemmer, da de er rædselsslagne og ellers ikke aner, hvad der foregår,” fortæller Maung Maung.
Førstehjælpssæt redder sårede demonstranter
Militærregimet slår mere og mere voldeligt ned på den civile ulydighedsbevægelses protester. Siden militærkuppet 1. februar 2021 er mere end 1500 mennesker blevet dræbt, og Maung Maung kan fortælle rædselshistorier om mennesker, som er blevet brændt levende under militærets forsøg på at slå den civile ulydighedsbevægelse ned.
En del af støtten fra Fødevareforbundet NNF er gået til at distribuere 150 førstehjælpssæt til 25 fagforeningsgrupper.
“Førstehjælpssættene er uvurderlige for fagforeningsgrupperne, da de har gjort dem i stand til at hjælpe arbejdere, som er blevet såret under demonstrationer, indtil de kan få anden lægehjælp,” siger Maung Maung.
Fødevarehjælp til fyrede arbejdere
Med solidaritetsstøtten fra Fødevareforbundet NNF har CTUM også fået mulighed for at uddele hårdt tiltrængt fødevarehjælp til arbejdere i fødevareindustrien, som er blevet fyret, fordi de har tilsluttet sig protesterne og kampen for demokratiet.
“Modtagerne og deres familier er meget taknemmelige for den støtte, de har modtaget. Støtten har spredt det vigtige budskab, at vi ikke er alene i denne kamp,” siger Maung Maung.