Arabiske og danske kvinder støtter hinanden
En kold novemberdag besøger 18 kvinder fra Egypten, Bahrain, Marokko, Jordan og Tunesien seks danske kvinder i København for at tale om diskrimination og sexchikane. De er en del af kvindenetværket Arab-Danish Equality Trade Union Network og mødes et par gange om året for at dele erfaringer om ligestillingsproblemer på arbejdspladsen i Danmark og de arabiske lande.
Nogle har tørklæde, der matcher deres hættetrøje og kondisko, mens andre har den klassiske arabiske klædedragt over deres tøj – og nogle har slet ikke tørklæde. Fælles for kvinderne, der kommer fra vidt forskellige faglige baggrunde, er deres engagement i fagbevægelsen i hjemlandet. De arbejder alle med kvinderettigheder og er en del af netværket for at styrke arbejdet for ligestilling på arbejdsmarkedet.
Alvorlig sexchikane
Selvom problemerne med diskrimination og sexchikane er noget mere alvorlige og hyppige i de arabiske lande, har det overrasket Suad Mohammed fra Bahrain, hvor ens udfordringer kvinder alle sammen har – uanset om de bor i et arabisk eller skandinavisk land:
”Vi troede ikke, at der var problemer med sexisme i de skandinaviske lande. Vi har hørt så meget godt om barselslovgivning til både mænd og kvinder. Men ved at være en del af det her netværk har vi opdaget, at vi har mange af de samme problemer: diskrimination, sexchikane og manglende repræsentation blandt beslutningstagere.”
Netværket blev dannet i 2013 som en del af Det Arabiske Initiativ og er organiseret af Ulandssekretariatet i samarbejde med FIU-Ligestilling – et partnerskab mellem Dansk Metal, HK og 3F. To gange har de været i Egypten, en enkelt gang i Tunesien, og nu er det tredje gang, netværket er i Danmark.
Inspiration til handling
I fem dage er kvinderne på besøg i vinterkolde København, der har fået flere af dem til at tage en hue over tørklædet for at holde på varmen. Tanken med netværket er at skabe dialog og forståelse for hinandens udfordringer – men også at inspirere til konkret handling med deres forskellige erfaringer.
En video på Youtube har indtil videre været dagens mest inspirerende indspark for Suad Mohammed, der har en baggrund i hotelbranchen, og i dag leder arbejdet for at forbedre vilkår for kvinder og børn i Bahrains svar på LO, hovedorganisationen General Federation of Bahrainian Trade Unions.
Filmen er lavet af en af kvinderne fra Egypten og sætter ord på et af de største problemer i forhold til at bekæmpe sexchikane på arbejdspladsen i arabiske lande: Ingen har lyst til at tale om et overgreb af frygt for stigmatisering.
I Bahrain såvel som Egypten oplever kvinderne, at de bliver presset af både familie og arbejdsplads til at tie stille med deres oplevelser. Kvinder, der bliver udsat for sexchikane ender ofte med ikke at anmelde overgrebet – de færreste er nemlig stærke nok til at udholde det store pres og de voldsomme konsekvenser, åbenheden kan føre med sig. Suad Mohammed forklarer:
”Kvinder ønsker ikke, at man nævner deres navn, men så kan man ikke tale om overgreb. Den lille film, egypterne havde med, viser forskellige former for sexchikane, og de får virkelig budskabet frem om, at vi skal tale om det. Den vil jeg helt sikkert tage med hjem og bruge som inspiration.”
Inden kvinderne rejser hjem igen, når de at deltage i en konference om syriske kvinder på det danske arbejdsmarked, høre oplæg om at arbejde i Danmark som kvinde med en anden etnisk baggrund, og der bliver også tid til en tur i Torvehallerne og på Strøget. Næste møde i netværket bliver formentlig i Jordan i 2016, hvis de politiske forhold tillader det.