Bedre arbejdsforhold til Sierra Leones skraldesamlere
”Det her er min vogn. Det er den, jeg bruger til at tjene penge til at opretholde min familie. Det er sådan, jeg overlever,” siger Alfred Joe, og viser den ramponerede metal-trækvogn frem, som han bruger til at samle skrald i Sierra Leones hovedstad, Freetown:
”Det her arbejde er meget hårdt. Jeg har ondt i hele kroppen.”
Affaldssamlere som Alfred Joe er med til at rydde op i de enorme mængder af skrald og plastik, der flyder alle vegne – selv i byens floder, hvor skraldet er med til at forværre de oversvømmelser, der som resultat af klimaforandringer rammer Freetown oftere og oftere.
Ulandssekretariatet samarbejder med Sierra Leones hovedorganisation, SLLC, om at organisere arbejdere fra den uformelle økonomi i landets affaldssektor og skabe bedre forhold for skraldesamlerne.
SE, HVORDAN HVERDAGEN ER FOR ALFRED JOE OG SIERRA LEONES AFFALDSSAMLERE:
Kurser og værnemidler
Med Ulandssekretariatets støtte har SLLC i dag organiseret mere end 500 affaldssamlere fra Sierra Leones uformelle økonomi, og det er lykkedes at forhandle en aftale om bedre løn og arbejdsvilkår for skraldesamlerne på plads med bystyret.
SLLC har desuden lavet en informationskampagne, hvor de oplyser Freetowns borgere om sortering af affald for at minimere risikoen for at skraldesamlerne skal håndtere farligt affald. Sideløbende arbejder hovedorganisationen på at sikre skraldesamlerne adgang til kurser og personlige værnemidler, så de bliver bedre beskyttet mod sygdomme under håndteringen af affaldet.
”Affaldshåndtering er meget farligt. Vi arbejder med at uddanne skraldesamlerne. De er ikke godt nok beskyttet, når det kommer til deres helbred,” siger formand for hovedorganisationen Sierra Leone Labour Congress (SLLC), Max Conteh.
Affald flyder i floderne
Alfred Joe skubber sin ramponerede metal-trækvogn op og ned ad Sierra Leones bakkede gader for at samle skrald ind.
”Den miljømæssige situation er ikke opløftende. En ting, der er fraværende i byen, er steder, hvor folk kan skille sig af med deres affald. Det er en meget stor udfordring, og det er derfor folk bare smider deres affald overalt,” siger formand for Sierra Leone Labour Congress (SLLC), Max Conteh:
”Vi arbejder med myndighederne, så vi kan få forbedret den måde affald bliver håndteret og samlet på.”
Bor på lossepladsen
”Jeg vil vise jer, hvor jeg bor,” siger Alfred Joe og viser rundt i det lille, faldefærdige blikskur uden gulv, hvor han bor på lossepladsen:
”Min mor og børn og kone bor her ikke. Jeg ser dem hver søndag efter arbejde.”
Det hårde arbejde med at samle skrald giver kun få penge.
”I dag har været OK,” siger Alfred Joe, mens han tæller dagens indtjening, som beløber sig til 37 danske kroner:
”Det skal jeg dele med min partner.”
UFORMEL ØKONOMI er al økonomisk aktivitet, som ikke bliver beskattet, reguleret eller overvåget af statslige myndigheder. Mere end halvdelen af den arbejdende befolkning i verden arbejder i den uformelle økonomi. Det er fx skraldesamlere, småhandlende på markeder og daglejere i byggebranchen eller landbruget. Arbejdere i den uformelle økonomi er ikke registrerede, har ingen kontrakter og er ikke omfattet af sociale sikkerhedsnet. Fagbevægelsen verden over arbejder for at organisere uformelle arbejdere, sikre deres rettigheder og forbedre deres leve- og arbejdsvilkår.
Læs fx her, hvordan Ulandssekretariatet i samarbejde med fagbevægelsen i Nepal arbejder for at sikre landet uformelle arbejdere adgang til sociale sikkerhedsnet.
Eller læs, hvordan faglig uddannelse har hjulpet 21-årige Evalina Mwenge fra Tanzania til et ordentligt arbejde uden for den uformelle økonomi.
Indsatsen med at forbedre forholdene for affaldssamlerne i Sierra Leones uformelle økonomi er støttet af Danida.