Bedre beskyttelse af sårbare arbejdere i Sierra Leone
”Det er det rigtige skridt i den rigtige retning for Sierra Leones arbejdsmarked.”
Sådan siger Max Conteh, generalsekretær i landsorganisationen Sierra Leone Labour Congress (SLLC), om, at det vestafrikanske lands regering for nylig godkendte otte af den internationale arbejdsorganisations konventioner samt en protokol.
”De godkendte ILO-redskaber sætter klare og tydelige internationale rammer for arbejderes krav og rettigheder. Vi har arbejdet hårdt – og tæt sammen med regeringen – for at få indført disse redskaber og glæder os nu over, at vores indsats og kampagne har båret frugt. Det vil gavne landets arbejdere og giver et godt grundlag for at arbejde videre mod at få opdateret vores forældede arbejdsmarkedslove og gøre dem tidssvarende,” siger Max Conteh.
Særligt udsat gruppe
Tre af de vedtagne ILO-konventioner omhandler migrantarbejdere, og især dem har SLLC – der er partner med Ulandssekretariatet – arbejdet for at få stadfæstet.
Det skyldes, at migrantarbejdere, som typisk kommer fra Guinea, Liberia og andre lande i Vestafrika, er en særligt udsat gruppe. Langt de fleste migrantarbejdere er beskæftiget i Sierra Leones uformelle økonomi – for eksempel som daglejere i byggebranchen, taxichauffører, fiskere, gadehandlere eller husarbejdere – og har hverken kontrakter, overenskomster eller aftaler om arbejdsmiljø.
90 pct. af Sierra Leones arbejdsstyrke på cirka 2,6 millioner mænd og kvinder arbejder i den uformelle økonomi. Men hvor sierraleonerne ved for eksempel opsigelse eller sygdom kan have et vist netværk at falde tilbage på, har migrantarbejderne lagt alt i hjemlandet bag sig og er helt uden sikkerhed. Det gør dem ekstra udsatte, og derfor har migranterne et særligt behov for at få beskyttet deres rettigheder.
Styrket fagbevægelse
Det første officielle skridt i retning af varetage migranter interesser blev taget, da Sierra Leones regering i oktober 2017 vedtog en national migrationspolitik. En politik, som SLLC har presset ekstra hårdt på for at få udviklet.
”At vi nu har fået godkendt ILO’s konvention 97, konvention 143 og konvention 189 har stor betydning og viser vores styrke og indflydelse,” siger SLLC’s generalsekretær Max Conteh.
Styrken skyldes blandt andet, at SLLC i de seneste år har formået at organisere op mod en halv million af arbejderne i den uformelle økonomi i fagforbund under de traditionelle hovedorganisationer. Det øgede medlemstal har givet SLLC tyngde og åbnet for en tæt social dialog med regeringen.
”Nu opfordrer vi regeringen og dens partnere til hurtigst muligt få indarbejdet ILO-konventionerne i det videre forløb med at opdatere arbejdsmarkedslovene. SLLC vil fortsat spille en aktiv rolle for at sikre arbejderne de bedst mulige vilkår,” forsikrer Max Conteh.
Nærmere FN’s Verdensmål
De otte ILO-konventioner og -protokollen træder i kraft 25. august næste år. ILO’s generaldirektør Guy Ryder glæder sig over deres godkendelse:
”Det er aldrig sket før, at et afrikansk land har vedtaget så mange ILO-instrumenter på en gang. Det viser Sierra Leones vilje til at forbedre vilkårene på arbejdsmarkedet og styrker landets forhold til ILO.”
Desuden bemærker Guy Ryder, at de ni standarder ligger tæt op ad andre vestafrikanske landes tiltag til regulering af arbejdsmarkedet og har fokus på de samme temaer: migrantarbejdere, tvangsarbejdere, arbejdsmiljø og hushjælpere. Det kan give synergier og lover godt for en koordineret indsats for værdige arbejdsforhold i Vestafrika.
Der er ca. 100.000 migranter i Sierra Leone. Landets samlede befolkning udgør 7,9 mio.