
Børnearbejdere hjælpes ud af fattigdom

Mange børn og unge i Bangladesh er nødt til at arbejde for at hjælpe deres familie med at tjene penge. Faktisk arbejder omkring fem millioner børn og unge mellem 5 og 14 år hver dag.
Børnearbejde er en synlig del af gadebilledet. Der er børn og unge, som sælger alverdens aviser, puslespil, viskestykker, grydesvampe mv. på gaden, eller hjælper til med at sælge te eller sætte varer på plads i butikker.
Således er børnearbejde meget almindeligt og acceptabelt, fordi mange familier er afhængige af deres børns indkomst for at få husly og mad på bordet. Men når børn og unge er tvunget til at arbejde, bliver de ofte frataget deres ret til at uddanne sig, holde fri og lege. Uden uddannelse bliver børn og unge fastholdt i ringe jobs med dårlige arbejdsvilkår og indtjeningsmuligheder.

Dansk støtte
For at hjælpe unge mellem 12 og 14 år til at få et bedre liv samarbejder Ulandssekretariatet med Bangladesh Institute of Labour Studies (BILS) om at støtte fagbevægelsen i at gå i dialog med regering og arbejdsgivere.
Formålet med projektet er at skabe opmærksomhed omkring unges behov for en uddannelse for at komme ud af fattigdom, og at de offentlige myndigheder har et ansvar for at sikre, at lovgivning bliver overholdt for at beskytte børn og unge på arbejdsmarkedet. Samtidig støtter Ulandssekretariatet og BILS også unge med uddannelse og praktisk jobtræning.
To skoler
Udgangspunktet for at give unge uddannelse er to skoler i Tongi og Keraniganj, som er industriområder i Dhaka, hovedstaden i Bangladesh. Her sidder unge drenge og piger dagligt på skolebænken. De kommer fra fattige familier, der typisk er flyttet fra deres landsby til slummen i Dhaka i håb om at finde arbejde, så de kan få mad på bordet.
Da de unges familier er meget fattige, er de unge nødt til også at arbejde for at bidrage til familiens indtægt. De unge har forskellige jobs. Det kan f.eks. være at hjælpe til i en butik, feje og rydde af bordene på en restaurant, sælge ting på gaden, samle og sælge affald, putte tændstikker i tændstikæsker eller bære varer på det lokale marked. De unge har ofte meget lange arbejdsdage og meget lav løn.
Mange børn og unge får kun mad for deres arbejde og ingen penge. Nogle jobs er decideret farlige. Kun de færreste børn og unge ved, at de kan blive syge af de sår og rifter, som de får på hænder og fødder af at gå på bare tæer i affaldsdynger og samle affald uden handsker.
Ikke råd til gratis skole
Egentlig er det gratis at gå i skole i Bangladesh, men både skoleuniform, transport og bøger koster penge. De unge som Ulandssekretariatet støtter, har ikke råd til at gå i en almindelig skole, men de har hørt om de skoler, som drives af BILS.
Med håb om at få et bedre job i fremtiden går de unge i skole tre timer om dagen. Når skoledagen er slut, skal de fleste elever tilbage på arbejdet.
For at give eleverne bedre mulighed for at passe deres skole, får de et mindre pengebeløb som betaling for timerne på skolebænken. På den måde kan de både gå i skole og få uddannelse, samtidig med at de bidrager til familiens aftensmad.
Skoleforløbet varer 12 måneder. Her lærer eleverne at regne, skrive og læse. De lærer også om sundhed og hygiejne, f.eks. at de skal huske at vaske hænder, inden de spiser. Eleverne kan også komme til læge, når de er syge og få den nødvendige medicin, uden det koster familien penge.
Artiklen er den første af to artikler med fokus på børnearbejde i Bangladesh – den næste artikel i serien kan læses fra på fredag