Få verden som læreplads
Hundredvis af elever på nogle af landets erhvervsskoler får rejsefeber for tiden. Ikke fordi de vil på ferie, men fordi de hører om, hvad man kan få ud af et praktikophold i et udviklingsland. Fortællerne er seks landbrugsmaskinmekanikerlærlinge, der som ambassadører for Ulandssekretariatets forårskampagne ’Klar på en udfordring? Prøv dit fag af i verden’ forklarer eleverne om deres praktik i Tanzania sidste efterår.
60 procent flere ansøgninger
Formålet med kampagnen er at fortælle om udviklingslandene og det danske udviklingssamarbejde. Og så at gøre opmærksom på, at elever på erhvervsskoler kan komme på faglige ophold i udviklingslande gennem Udenrigsministeriets GLOBUS-pulje. Den forvaltes af Ulandssekretariatet i samarbejde med CKU (Center for Kirkeligt Udviklingssamarbejde). Puljen er især rettet mod uddannelsesinstitutioner, der blandt andet i samarbejde med civilsamfundsorganisationer som fagforeninger eller ngo’er kan søge om støtte til at sende lærlinge ’ud i verden’.
På den måde øger ’Klar på en udfordring’-kampagnen erhvervsskolernes attraktionsværdi ved at vise, at også elever fra teknisk skole kan komme til udviklingslande som led i deres uddannelse – selvfølgelig under sikre vilkår.
At det budskab går rent ind, ved man hos Himmerlands Erhvervs- og Gymnasieuddannelser (HEG) i Aars. Skolen har i flere år – i samarbejde med fagforbund og Ulandssekretariatet – sendt landbrugsmaskinmekaniker-lærlinge i praktik i Tanzania, og det har haft en positiv effekt af antallet af ansøgere.
”I løbet af de år, vi har sendt lærlinge derned, har vi kunnet mærke, at flere ser i retning af os ved valget af erhvervsuddannelser,” oplyser skolens uddannelseschef Aksel Gaardsted Christiansen:
Fantastisk mulighed
’Klar på en udfordring’-kampagnen begyndte på Aalborg Techcollege, hvor elektrikerlærling Aksel Dalgaard fik lyst til at smutte hjem og pakke rygsækken:
”At komme i praktik i et udviklingsland er en fantastisk mulighed for at opleve andre kulturer, se ukendte steder og lære at arbejde under andre forhold med nye kolleger.”
Josefine Møller Christensen, malerlærling på grundforløb 2, har også fået mod på et udlandsophold efter at have hørt traktormekanikernes beretninger fra Tanzania.
”Det lyder vildt spændende. Og så er det godt at høre, at rejsen og opholdet bliver arrangeret, samt at man er i ’sikre hænder’ og altid kan få hjælp, hvis man har brug for det.
Jeg har ikke rejst særlig meget, men det her kan jeg se mig selv i, og det har gjort mig mere åben for at komme i praktik i et udviklingsland,” siger hun.
’Klar på en udfordring? Prøv dit fag af i verden’ besøger i denne uge Mercantec i Viborg samt Den jydske Haandværkerskole i Hadsten og fortsætter til TEC København ugen efter.