Fagbevægelsen: En ny social kontrakt er nødvendig
En kvart milliard. Så mange job er forsvundet verden over som konsekvens af corona-pandemien. Det anslår FN’s arbejdsorganisation ILO , som også estimerer at 1,6 milliarder mennesker i den uformelle økonomi er truet på brødet – uden at blive grebet af et socialt sikkerhedsnet – og 108 millioner flere mennesker er sunket ned i dyb fattigdom.
Den internationale faglige sammenslutning ITUC mener, at vi allerede før corona var bagud på point – eller rettere bæredygtighed. ITUC kalder det en ”bæredygtighedsgæld”, at vi før pandemien allerede var langt fra at opfylde FN’s 2030-verdensmål, de såkaldte bæredygtighedsmål (Sustainable Development Goals), og at sårbare mennesker derfor var ilde stedt, da pandemien kom. Det gælder ufaglærte arbejdere, migrantarbejdere, arbejdere i den uformelle økonomi, kvinder og unge, for nu at nævne nogle.
”Vi har brug for en ny social kontrakt,” sagde formanden for ITUC, Sharon Burrow til et webinar med titlen Verdensmål 8 som en ny social kontrakt med jobs, genopretning og modstandskraft. ”Der er behov for at fagbevægelsen arbejder sammen med internationale organisationer, regeringer og arbejdsgivere gennem det instrument, vi ved, der virker bedst – dialog og forhandling,” uddybede hun.
Uligheden vil skyde i vejret
Derfor har ITUC og fagbevægelsen overalt i verden sat en kampagne i værk, der hedder ”Time for 8” (#timefor8). Det er nemlig på tide at fokusere på Verdensmål 8, som går ud på at skaffe jobs og bæredygtig vækst, og den store viser er tæt på tolv for at gennemføre en ny social kontrakt for størstedelen af verdens arbejdere, som bor i udviklingslandene.
ILO’s generaldirektør, Guy Ryder, understreger i sit indlæg på webinaret, at de industrialiserede lande generelt klarer sig godt efter pandemien, men:
”Udviklingen er meget ulige. Hvis vi kigger på fordelingen af vacciner, så er det klart at vaccinationspolitik er arbejdsmarkedspolitik. De udviklede lande er finanspolitiske supermagter. Der er brugt 16 billioner dollars på pandemien, men de fattige lande har ikke disse ressourcer. Derfor vil genopretningen blive højst ulige. Uligheden vil forværres og trække tæppet væk under verdensmål 8 og de andre verdensmål,” siger Guy Ryder.
Corona viser behovet for sociale sikkerhedsnet
Bag fagbevægelsens begreb ”en ny social kontrakt” ligger fem konkrete punkter: Flere (grønne) jobs, bedre rettigheder for alle arbejdere – også i den uformelle økonomi, sociale sikkerhedsnet herunder en global social fond for de fattigste lande, lighed og ligestilling, samt inklusion.
Især sociale sikkerhedsnet er interessant. Guy Ryder nævnte, at pandemien havde vist, hvor elendig det sociale sikkerhedsnet er for de fattigste – og de slemme konsekvenser heraf. Han nævnte at til sammenligning med 16 billioner dollars, vil det koste 1,3 billioner dollars at indføre grundlæggende social beskyttelse i alle udviklingslande.
Fagbevægelsens bud er, at hvis verdensmålene skal nås, kan man ikke opstille en prioriteret liste over problemer og løse dem et efter et. Så skal der være et integreret arbejde, som tænker de fem punkter i den sociale kontrakt sammen. Ikke mindst fordi der er risiko for at mennesker simpelthen falder helt ud af arbejdsmarkedet. Allerede nu er 1 ud af 5 unge hverken i arbejde eller under uddannelse.