Fagbevægelsen hjælper småhandlende i Uganda
”Det strømmer ind, fordi vi kan gøre en forskel for dem.”
Det siger Peter Werikhe, formanden for Ugandas hovedorganisation NOTU (National Organisation of Trade Unions), der nu har 270.000 medlemmer, som arbejder i den uformelle økonomi – fx som småsælgere eller arbejdere i transport, landbrug eller fiskeri.
”Vi prioriterer den uformelle økonomi meget højt, fordi det er her, flertallet af arbejdere findes.,” siger han.
To tredjedele kvinder
NOTU har for nylig optaget UMEU (Uganda Markets & Allied Employees Union), som organiserer 200.000 småhandlende over hele landet, hvoraf to tredjedele er kvinder.
Den uformelle økonomi befinder sig ofte under radaren, når det gælder generel arbejdsmarkedslovgivning eller erhvervsfremme. Derfor arbejder fagbevægelsen i Uganda hårdt på at hjælpe og organisere arbejderne i den uformelle økonomi. Arbejderne findes overalt i samfundet – og er meget tydelige på eksempelvis de store markeder i Ugandas hovedstad Kampala.
”NOTU har faktisk kontor ved siden af Nakawa-markedet (stort marked i Kampala), og en god del af de 10,000 småsælgere fra markederne er for nylig blevet medlemmer af fagbevægelsen, fordi de gerne ville have en kollektiv stemme til at tale på deres vegne, når de har problemer med myndighederne, politiet – eller har svært ved at få adgang til lån, uddannelse og jobsikkerhed,” fortæller Peter Werikhe.
”Vi forhandler på vegne af småsælgerne med kommunerne og politiet, som tidligere chikanerede dem dagligt. Gadehandlerne klager over, at myndighederne smider dem væk fra de trange markedspladser. Myndighederne klager over, at gadehandlerne går på vejene, så vi i fagbevægelsen har nu aftalt med myndighederne at give dem permanente markedspladser og gratis adgang til toiletter,” siger han.
Derudover har fagbevægelsen erfaringer fra transportområdet med at hjælpe med adgang til mikrokreditlån, så fx taxichaufførerne kan købe en motorcykel til deres forretning. Dette vil fagbevægelsen udbrede til gadehandlerne.
Arbejder på at forbedre love og uddannelse
I Uganda er den uformelle økonomi – ligesom i mange andre udviklingslande – enorm. Det betyder, at de fleste virksomheder og langt de fleste arbejdere befinder sig i den uformelle økonomis grå zone, hvor de lever fra hånden i munden med en meget beskeden daglig indkomst – og uden kontrakter, regler og aftaler om fx arbejdssikkerhed og sociale ordninger.
Et af de store problemer er, at arbejderne ikke har nogen opsparing, som kan hjælpe i strenge tider. Derfor prøver fagbevægelsen at få udvidet de offentlige sociale sikrings- og pensionsordninger, som arbejderne i den uformelle økonomi ikke har ret til at bidrage til. Blandt andet udnytter NOTU deres bestyrelsespost i det nationale sociale sikringssystem NSSF for at arbejderne i den uformelle økonomi kan få lov til at bidrage frivilligt. Peter Werikhe forudser, at det snart kommer på plads.
Arbejderne i den uformelle økonomi udgør en stor arbejdskraftressource – men ofte mangler arbejderne kvalifikationer. NOTU har før uddannet både landbrugs- og transportarbejdere gennem et regeringsprogram for opkvalificering, og Peter Werikhe siger:
”Mange af arbejderne har brug for bedre erhvervskompetencer indenfor fx skrædderi, mekanik, restauration og madlavning. Vi er i regelmæssig dialog med undervisningsministeriet, så det kan tilbyde vores medlemmer uddannelse – og deres indkomst i sidste ende forbedres. Vores erfaringer fra andre brancher er at sende medlemmerne på korte erhvervsuddannelsesforløb, som undervisningsministeriet betaler.”
Derudover prøver fagbevægelsen også i større skala at organisere arbejderne. Det sker i erkendelse af den store betydning, som den uformelle økonomi har i Uganda. Og det er et arbejde, som faktisk er en del af det danske udviklingssamarbejde.
”Med hjælp fra Ulandssekretariatet er vi helt ude på arbejdspladserne og støtter helt konkret de forskellige foreninger from eks. UMEU og foreningen for taxichauffører. Vi underviser deres ledelse i organisationsudvikling, kurser i forhandling og konfliktløsning, finansiel styring, kontingentinddragelse. Efter denne type undervisning finder de fleste foreninger ud af, at de ligesom UMEU kan se de faktiske fordele ved at blive en del af fagbevægelsen – udover de praktiske fordele, som jeg har nævnt.”
Læs mere om strategien for organisering af arbejderne i den uformelle økonomi her.