
Fagbevægelsen løfter biavlere ud af fattigdom

I Burundi er biavl blevet en løftestang ud af fattigdom for mange biavlere. Men for bare få år siden var situationen en helt anden.
Biavlere kæmpede mod hinanden for at få solgt den smule honning, der var kunder til i lokalområdet, fortæller Nyandwi David, en høj 32-årig biavler med ansigtet dækket af skæg:
”Hver og en af os plejede at samle vores egen honning, pakke det i brugte flasker for at stille det ved vejen og bede til, at nogen ville komme forbi og købe vores produkter.”
Fra konkurrenter til kolleger
Biavlerne besluttede derfor i 2010 at gøre noget for at forbedre deres situation. Nyandwi David og nogle af hans biavler-kolleger samlede sig i en organisation, som nu er støttet af landbrugsarbejdernes organisation og dermed også COSYBU, som er Burundis svar på LO. Den lille organisation består i dag af 45 medlemmer.
I stedet for at konkurrere mod hinanden er de i dag blevet samarbejdspartnere. De har fået undervisning om nye produktionsmetoder og forretningsudvikling af fagbevægelsen i Burundi, fortæller Nyandwi David:
”Vi har fået undervisning i hele processen fra produktion til salg. Vi har lært om forretningsforståelse, hvordan man producerer økologisk honning og skaber merværdi med produkter af bivoks.”

Nye bikuber giver nye muligheder
Biavlere som Nyandwi David og hans kolleger kommer fra fattige kår og har hidtil brugt traditionelle metoder med ild og røg til at udvinde honningen. Den metode slår mange af bierne ihjel, fordi bierne forsøger at forsvare deres kolonier. Derfor er det ikke den mest effektive måde at producere honning på – og den kan slet ikke konkurrere med moderne metoder.
Men det har ikke været en nem proces at overtale de lokale biavlere til at skifte de bikuber ud, som de har brugt i årevis. I starten mødte fagbevægelsen modstand fra de lokale mod at skifte til moderne bikuber, men efter at have set, hvordan indkomsten stiger for familierne, bliver de nye ideer budt velkomne. I dag er biavlerne også en del af det større biologiske kredsløb. De sørger for at holde bestanden af bier oppe, og de små flittige insekter hjælper med bestøvning, så landbrugsafgrøderne bliver mere varierede og giver større udbytte.
Der er nu blevet bygget 55 moderne bikuber, og i højsæsonen kan de producere 200 kg honning om måneden.
Solidaritet giver tryghed
Udover at have fået en langt mere bæredygtig forretning, nyder biavlerne også den øgede sikkerhed, de får ved at stå sammen. De medlemmer af organisationen, der er studerende, får eksempelvis økonomisk hjælp med udgifter i forbindelse med studierne.
Organisationen trådte også ind og hjalp Nyandwi David og hans familie, da konen og sønnen pludselig blev syge, mens han var væk:
”Jeg glemmer aldrig, hvordan de kom mig til undsætning, da min familie blev syg. De lånte os 200 dollars til at dække udgifter til medicin.”