Fagbevægelsen sætter fokus på sund mad i Ghana
Luften er fyldt med spænding, glæde og en herlig duft af ghanesiske krydderier. Det er en stor dag for de omkring 50 kvinder og mænd bag madprojektet ”Culinary Heritage Ghana”. Både direktøren fra Turistministeriet, den lokale presse og et væld af gæster er mødt frem for at overvære lanceringen af madprojektet, der foregår i TUC’s hovedkvarter midt i Ghanas hovedstad Accra.
Kvinderne står klar bag bordene i hvide forklæder og sprudler af stolthed over deres velduftende retter, der nu skal serveres for alle de forventningsfulde gæster, som er kommet for at smage det lækre sortiment.
Langt de fleste kvinder i projektet er ganske almindelige kvinder, som har lært at lave mad af deres mødre. Kvinderne har gennem madprojektet både forbedret kvaliteten af deres mad og lært, hvordan de beregner forbrug og priser, så de undgår madspild, samt blevet undervist i arbejdstagerrettigheder, så de kan behandle deres ansatte og lærlinge ordentligt. Desuden har kvinderne lært at samarbejde og støtte hinanden i det netværk, der er etableret omkring deltagerne i Culinary Heritage.
Sunde råvarer giver bedre indtjening
Anna Koku er en af de kvinder, som har deltaget i madprojektet. Derfor køber Anna ikke længere frosne fisk og småfordærvede grøntsager, men i stedet bruger hun nu friske råvarer, som hun køber direkte hos landmændene eller fra fiskerne. Og det har givet pote:
”I dag kommer selv de fineste forretningsmænd i deres store, sorte Mercedes‘er og køber min mad,” siger Anna grinende og fortsætter, ”og jeg får også bestillinger til bryllupper og begravelser.”
Anna tilbereder sine efterspurgte ghanesiske retter hjemme i sit køkken med hjælp fra sine to voksne døtre og 12 ansatte, der også har fået bedre arbejdsvilkår og mere i lønningsposen som resultat af projektet. Anna sælger sine retter fra en lille bod langs hovedvejen nær havnebyen Tema, og som et resultat af de tre ugers træning, har Anna i dag fordoblet sin omsætning.
”Vi har aldrig før fået anerkendelse eller træning, men med madprojektet har TUC ændret vores liv. Det er bare fantastisk, og jeg er så glad,” siger hun. ”Nu er jeg en del af et netværk. Det er så fantastisk med det sammenhold, vi har i gruppen, og nu underviser jeg også andre her i området.”
De gode madvaner spreder sig
Richard Owusu-Ansah, som er kok på Alisa Hotel, deltog også i træningen. Han har bl.a. lavet mad til det kendte ghanesiske fodboldlandshold, Black Stars, og han fortæller om madprojektet:
”Det her projekt med fokus på sunde madvaner kan simpelt hen hjælpe hele samfundet. Og det er vigtigt, at vi også præsenterer vore lokale retter på hotellerne.”
Andre kokke fra de fine hoteller er også blevet interesseret i madprojektet og er derfor blevet en del af Culinary Heritage netværket. Sammenslutningen af kokke overvejer nu at melde sig ind i TUC.
”Det er en rigtig god måde at fremhæve vore kulturelle værdier på, fremme vore egne råvarer og tiltrække flere turister,” forklarer direktør Judith Abase fra Turistministeriet ved lanceringen.
TUC og kvinderne prøver nu at overtale de lokale myndigheder i Accra til at indrette egentlige spiseafdelinger eller torvehaller på markederne, så kvinderne kunne få langt bedre rammer om deres små boder.