Fagforbund sikrer masaikvinder bedre arbejdsvilkår
”Vi har et godt forhold til TUICO, og vi vil rigtig gerne fortsætte med at være medlemmer af fagforbundet. Og vi håber, at TUICO vil blive ved med at hjælpe os med at fremme vores forretninger, give økonomisk støtte og hjælpe os med at få politikerne i tale.”
Sådan siger Lina Rmtalo, forkvinde for et masaikvindekooperativ med 35 medlemmer, der sælger håndlavede smykker og andre souvenirs på markeder i det nordlige Tanzania, blandt andet i Meserani Snake Park uden for Arusha.
For år tilbage gav Meseranis ejer masaikvinderne lov til at sælge deres kunsthåndværk til de mange turister, som besøger parken. Meget mere skete der ikke, fortæller Lina Rmtalo:
”Ingen lyttede til os, når vi bad om hjælp til at løse vores problemer og videreudvikle forretningen, f.eks. ved at få bedre værktøj til vores arbejde, kurser i marketing og etablering af en butik.”
Det blev der lavet om på, da kvindekollektivet blev medlem af industriforbundet TUICO (Tanzania Union of Industrial and Commercial Workers).
”TUICO har bl.a. støttet os med rådgivning i forhold til de lokale myndigheder samt kurser i markedsføring, iværksætteri og engelsk, fordi vi hovedsageligt har turister som kunder. Det giver os et stort løft,” siger Lina Rmtalo.
Sammen med sine kolleger arbejder hun i Tanzanias uformelle økonomi, som TUICO, i samarbejde med Ulandssekretariatet, de seneste år har fokuseret på at udvikle og styrke. Den uformelle økonomi udgøres af småsælgere samt arbejdere i transport, landbrug og fiskeri og tegner i sig i Tanzania – som i andre udviklingslande – for en enorm af del af økonomien og arbejdsstyrken.
Overses ofte ved forhandlingsbordene
Selv om den uformelle økonomi spiller en stor rolle i udviklingslandene, bliver den som oftest overset i forhold til generel arbejdsmarkedslovgivning eller støtte til erhvervslivet. Derfor lever millioner af markedssælgere, motorcykeltaxachauffører og andre arbejdere i en yderst usikker gråzone med en ringe daglig indkomst og uden kontrakter, regler og aftaler om arbejdssikkerhed, sociale ordninger og opsparing til hjælp i hårde tider.
De ringe vilkår gør det nødvendigt at støtte for eksempel masaikvinder, der kun sælger ganske lidt på markedet i Meserani Snake Park, forklarer Margret Ndagile, chefkonsulent i TUICO. Ifølge hende bliver uformelle arbejdere ofte udsat for chikane, for eksempel ved at blive fjernet fra deres stadepladser eller ved afpresning af politiet og andre myndigheder.
”Derfor deltager vi i dialog og forhandling med politikere og myndigheder for at forbedre forholdene i den uformelle økonomi. For tiden arbejder vi især for, at Tanzanias regering etablerer specifikke områder, hvor arbejderne kan drive virksomhed uden forstyrrelser. Desuden er vi engageret i at gøre det muligt for arbejderne at få sociale tilskud og indbetale til pensionsordninger,” siger chefkonsulent Margret Ndagile i TUICO.
Den slags usikkerheder kender Lina Rmtalo kun alt for godt til på markedet i Meserani Snake Park, og derfor priser hun sig lykkelig for støtten fra TUICO.
Som eksempel beskriver hun, hvordan fagforbundet rådgav masaikvinderne om at bygge en fælles butik og hjalp med at få byggetilladelser. Butikken, der er fællesejet, har øget de 35 kvinders indtjening og sat dem i stand til at spare op og lægge overskuddet til side til sidst på året.
”Butikken er virkelig en succes. I januar deler vi overskuddet ligeligt. Det har især hjulpet os, fordi de fleste af os bruger pengene til at betale vores børns skolepenge. Og fordi vi er medejere af vores virksomhed, ved vi, at vi har et fælles ansvar for, at den går godt,” siger Lina Rmtalo.
Hun glæder sig over, at hun og kollegerne med støtte fra TUICO har kunnet købe godt værktøj til produktionen af smykker og souvenirs og finansiel støtte til større projekter.
”For eksempel fik vi mulighed for at rejse til Dar es Salaam (Tanzanias største by, red.) og sælge vores produkter og markedsføre vores forretninger i Arusha på en stor international handelsmesse,” fortæller Lina Rmtalo.
Akademisk blåstempling
I Ulandssekretariatet glæder programkonsulent Kent Jensen sig over de 35 masaikvinders succesfulde medlemskab af TUICO.
”Det er vigtigt, at fagbevægelsen fokuserer på arbejderne i den uformelle økonomi og organiserer dem. På den måde kan man gradvist sikre arbejdernes rettigheder samt sørge for, at de betaler skat. Derved formaliseres den uformelle økonomi,” forklarer Kent Jensen.
Han erklærer sig desuden yderst tilfreds med, at fagbevægelsens mangeårige kamp for at bedre forholdene i den uformelle økonomi vinder anerkendelse inden for arbejdsmarkedsforskningen. Det fremgår af rapporten ’Organizing informal economy as part of the trade union movement in Kenya and Tanzania’ fra Center of African Economies på Roskilde Universitet.
Her skriver rapportens forfatter Lone Riisgaard blandt andet:”fagforeningerne i Kenya og Tanzania (…) arbejder med at inkludere den uformelle økonomi gennem projekter, uddannelse og debat. Det sker både med traditionelle og innovative tilgange.”
Som et eksempel nævner hun, at TUICO har udviklet en strategi for, hvordan repræsentanter for arbejdere i den uformelle økonomi på en række markeder i Dar es Salaam kan forhandle med de lokale myndigheder.
”Kendskabet til den uformelle økonomi er en særlig styrke ved fagforeningernes evne og erfaring til at nå ud over de lokale markedsforhold og gå i dybden med forhandlingsmuligheder,” skriver Lone Riisgaard i sin 47 sider lange rapport.
Programkonsulent i Ulandssekretariatet Kent Jensen glæder sig over Lone Riisgaards dybdegående analyse af fagforeningernes rolle i opgaven med at organisere arbejdere i den uformelle økonomi og sikre deres rettigheder.
”Rapporten er en akademisk blåstempling af fagforeningernes mangeårige arbejde på det område,” fastslår han.