Fastansat arbejdskraft skaber vækst
”Doktor! Doktor!”
En arbejder kalder på direktør Luís Felipe Ramírez, der har en doktorgrad som ingeniør. Men trods den formelle tiltale er der en uformel omgangstone på sukkermøllen Mayagüez, og arbejderen får straks direktørens opmærksomhed:
”Min datter vil gerne i praktik i administrationen. Kan De ikke hjælpe hende,” spørger arbejderen.
Direktøren kigger hurtigt på eksamenspapirerne, som arbejderen har rakt ham, lægger hånden på hans skulder og siger:
”Det skal du ikke bekymre dig om, Hector, jeg sørger for at personalechefen får den i eftermiddag.”
Med 2.200 ansatte er Mayagüez en af sværvægterne blandt de 14 sukkermøller i denne region i Colombia. Men direktøren gør en dyd ud af at kende navnene på flest mulige ansatte:
”Hector har været her, siden han gik ud af skolen, og nu vil han gerne have datteren ind.”
”Jeg får 20-30 henvendelser om dagen fra arbejdere, der gerne vil have hjælp med lån til ombygning af huset, støtte til deres børns uddannelse eller andre ting. Min sekretærs far huggede sukkerrør manuelt, og vi hjalp hans datter med at få en uddannelse. For vi kan kun skabe økonomisk udvikling i området, hvis alle får en uddannelse,” understreger direktør Luís Felipe Ramírez.
Støtter lokalsamfundet
Mayagüez er en virksomhed, der tager socialt ansvar i lokalområdet – blandt andet ved at fuldfinansiere en skole med 900 elever i den nærmeste landsby og en børnehave med 400 børn i en anden landsby.
Derfor ser ledelsen det som en naturlig forlængelse af det sociale engagement, at Mayagüez er gået ind i Ulandssekretariatets projekt med social dialog i samarbejde med fagforeningen CTC:
”For os er det vigtigt at forstå, hvad der rører sig blandt arbejderne, og de er interesserede i at vide, hvordan det går med virksomheden på godt og ondt,” forklarer direktør Luís Felipe Ramírez.
”Vi vil gerne lære af Europa, hvor fagforeningerne er veludviklede. Andre virksomheder har et andet syn på fagforeninger, og det giver sammenstød og konflikter. Men vi ser ikke fagforeninger som et problem, vi taler sammen flere gange om ugen og fanger problemerne i fødslen.”
Til gengæld er Luís Felipe Ramírez ikke så meget for at formalisere samarbejdet i en fast struktur med faste samarbejdsudvalg:
”Vi har et klageudvalg, der kan indkaldes efter behov – og det sker sjældent. Og tre-fire gange om året har vi også møder mellem fagforeningen, den lokale ledelse og koncernchefen.”
Beundrer den danske model
Mange høstarbejdere er i realiteten daglejere, der hyres via en slags vikarbureauer.
I 2008 førte en konflikt om betaling til et opgør med den model på Mayagüez, og nu er de i stedet på en fast overenskomst.
”Der er et stort potentiale i at have organiseret, fastansat arbejdskraft, og vi har fire-fem årige overenskomster. Vi beviser, at vores metode sikrer den højeste produktivitet,” mener direktør Luís Felipe Ramírez.
”Vi deler gerne vore erfaringer med andre arbejdsgivere i sukkerindustriens sammenslutning Asocaña. Foreningen ser positivt på projektet, og personligt håber jeg at det bliver en succes, så vi kommer nærmere på vores danske forbillede,” siger Luís Felipe Ramírez, og slutter med en bøn til fagbevægelsen:
”Det er et problem, at der er tre fagforbund at forhandle med. Det ville være nemmere at have én modpart, og der opstår hele tiden interne stridigheder mellem de tre forbund – der er for mange, der vil være leder.”
Se her en video om social dialog fra sukkermøllen Mayagüez i Colombia:
Dette er anden artikel i en serie på tre om social-dialog-projektet i Colombia. Her kan du læse den første artikel.