Filippinerne tøver med at iværksætte konvention om social dialog
Glæden var ellers stor hos offentligt ansatte og ikke mindst fagbevægelsen, da Filippinerne i 2017, som det første land i Asien, tilsluttede sig ILO’s konvention C151 om retten til organisering og forhandling i den offentlige sektor.
ILO er FN’s internationale arbejdsorganisation, og konvention C151 giver offentligt ansatte ret til for eksempel at danne fagforeninger og forhandle kollektive overenskomstaftaler. Det gælder embedsmænd, og i det hele taget alle, som arbejder for staten eller i det kommunale filippinske system – uanset om de er fastansatte, midlertidigt ansatte eller løst ansatte.
Sammen med Ulandssekretariatet havde den filippinske fagforening PSLINK, som organiserer offentligt ansatte, i 14 år kæmpet for at få regeringen til at ratificere konventionen. Da det endelig skete, lød reaktionen fra PSLINK’s formand Annie Geron:
”PSLINK har nået en status, hvor vi bliver anerkendt og konsulteret i spørgsmål om offentligt ansattes vilkår og arbejdsmarkedslovgivning.”
Selvom konventionen ikke i sig selv gav Filippinernes ca. 2,3 millioner offentligt ansatte flere rettigheder, stillede den et håb i sigte. Med ratificeringen forpligtede den filippinske regering sig nemlig til at påbegynde det efterfølgende lovgivningsarbejde, der skulle omsætte ord til handling, senest et år efter tiltrædelsen.
Intet forum for forhandling i det offentlige
Knap fire år senere er det endnu ikke sket.
Faktisk er det nærmest umuligt at blive registreret som fagforening i den offentlige sektor i Filippinerne. Det fortæller Ulandssekretariatets kontorleder i hovedstaden Manilla, Peter Lunding, som bruger en anden af Ulandssekretariatets partnere i Filippinerne som eksempel. Selvom fagforeningen PUBLIK organiserer omkring 150.000 medlemmer fra den offentlige sektor, er det ikke lykkedes den at blive officielt registreret som fagforening.
”Der er heller ikke etableret noget egentligt forum for forhandlinger mellem arbejdsgivere og arbejdstagere i det offentlige,” siger Peter Lunding.
Derfor har Ulandssekretariatet i samarbejde med den internationale sammenslutning af offentligt ansatte i servicefagene i Sydøstasien, PSI-SEA, iværksat en kampagne, der skal lægge pres på politikerne for at omsætte C151 til praksis.
Kampagnen bliver ført af PSI-SEA, deres medlemmer, såvel som andre fagforeninger fra den offentlige sektor i Filippinerne, og består blandt andet af en oplysningsfilm, som kan ses under artiklen.
Der er også blevet holdt en række dialog-workshops med repræsentanter fra fagforeninger, arbejdsgivere og regeringen. Det skal styrke især arbejdsgivernes engagement i social dialog, så de kan se fordelene og formålet med en lov, der implementerer C151 i praksis.