FOA-solidaritet til Ghanas SOSUer
I efteråret 2017 var FOA sammen med sundhedsarbejdernes forbund HSWU (Health Service Workers Union) med til at lave et træningsprogram for ghanesiske SOSUer. Marianne Dithmer og Annie Philipsen fra SOSU-Centeret i Herlev var i Ghana for at støtte processen med at strikke et forløb sammen, som dækkede forskellige ældrepleje-områder for både raske og syge ældre.
Og Marianne Dithmer ser store behov i Ghana inden for ældrepleje.
”Der er sådan set masser af SOSUer i Ghana. Men de virker mere som sygeplejerske-assistenter på hospitaler og sundhedscentre,” siger Marianne Dithmer, der mener, at Ghana kunne have brug for ældrepleje, som vi kender det fra Danmark.
”Mange arbejder frivilligt med ældrepleje, enten af interesse eller fordi de er arbejdsløse. Men det er noget rod, for det betyder, at de ældre ikke kan være sikre på pleje, eller at det er den rigtige pleje, de får.”
Fagbevægelsen vil uddanne og organisere
Grunden til at det er noget rod er, at de unge ikke får ordentlig uddannelse eller rigtige jobs. Samtidig er ghaneserne begyndt at købe sig til privat pleje. På den måde kan man have en sundhedsarbejder boende til at passe de ældre – for måske en halvtredser om dagen.
Men det er også et skråplan, for Ghana skal snarere skabe flere, formaliserede jobs, siger Morten Bruun fra FOA Faglig:
”Vi kan i fagbevægelsen være med til at organisere i det private, og vi har den viden, der skal til for at højne kvaliteten af ældreplejen,” siger Morten Bruun.
”Det betyder en professionaliseret, sundhedsfaglig tilgang til ældrepleje. Det skaber flere jobs – og selvfølgelig mere omsorg for de ældre i Ghana,” siger han.
Selvom FOA er involveret i støtte til HSWU og uddannelse af SOSUer, er der ikke tale om dansk systemeksport.
”Vi er ikke i Ghana for at sige, at der kun er en dansk model – eller en offentlig sektor – der kan løfte opgaven. Men vi kan se af vores egen historie, at vi kan tilbyde et fag og en organisering, som i sidste ende gør, at medlemmerne kan få en højere pris for deres arbejde hos arbejdsgiverne,” siger Morten Bruun.
Fagbevægelsen, og især HSWU lobbyer for at implementere Ghanas ældrepolitik fra 2010, som hidtil ikke har været så systematisk.
”Der går vi ind og tilbyder løsningen – organisering og kvalitet – samt social dialog med arbejdsgiverne. Men det kommer til at tage lang tid,” siger Morten Bruun, der også fortæller, at FOA lige nu afsøger mulighederne for at forlænge projektet i Ghana.