Ghana inspireret af dansk ældrepleje
”Især Sundhedsministeriet er interesseret i den danske model”, fortæller Collins Woode Mensah, som selv er SOSU-hjælper i Århus og har en ghanesisk baggrund. Han har mødt to ghanesiske ministre – Sundhedsministeren og Ministeren for Beskæftigelse og Velfærd – for at tale om ældrepleje i forbindelse med et seminar, der blev afholdt i Ghana for nylig.
Collins Woode Mensah tog initiativ til at starte Ghanas første plejecenter i 2006, fordi han kunne se, hvordan det danske samfund tog sig så godt af de gamle, og derfor ønskede at gøre en forskel for de ældre i Ghana. Samtidig stiftede Collins organisationen Akrowa Aged-Life Foundation (AALF), hvor man kan ’støtte en bedste’.
“I Ulande er ældre ofte en overset befolkningsgruppe, som hægtes af samfundet. Collins projekt er derfor meget prisværdigt, og vi har i FOA været rigtig glade for at kunne skubbe på”, siger Peter Kvist Jørgensen, forbundssekretær for FOA, der var med til at arrangere seminaret om ældrepleje i Ghana. FOA organiserer som bekendt ansatte i ældreplejen i Danmark.
”Det er vigtigt, at Akrowa udnytter den politiske medvind, de har fået med seminaret og skridt for skridt skaber landvindinger til gavn for de ældre i Ghana”, siger Peter Kvist Jørgensen, der understreger, at det er Ghanas stat og lokalsamfund, der må tage ansvar for at etablere ældrepleje som en universel rettighed for alle. ”I Danmark må vi forsætte støtten, og her er Ulandssekretariatets samarbejde med den ghanesiske fagbevægelse en hjørnesten.”
Stort seminar i Ghana satte rammer for dialog:
Ældreseminaret foregik den 24. februar, og embedsmænd fra to ghanesiske ministerier deltog – Sundhedsministeriet og Ministeriet for Beskæftigelse & Social Velfærd – ogrepræsentanter fra FOA. Social og Sundhedsskolerne i Silkeborg og Århus fortalte om de danske erfaringer med udvikling af hjemmepleje og brugen af frivillige.Der var 200 deltagere i seminaret, hvor også den faglige landsorganisation i Ghana, TUC, og Ulandssekretariatet var repræsenteret. Ældre-seminariet, der blev afholdt i Accra, var arrangeret af organisationerne Akrowa, Health Concern Ghana og Pentecost Hospital.
Plejecentre i Ghana:
I dag har Collins Woode Mensah startet to plejecentre i Ghana, som begge ligger udenfor hovedstaden Accra.
Det ene center fungerer som base for de 30 frivillige, hvorfra de kører ud til seks landsbyer i nærheden, og der besøger de over 160 ældre, som har brug for hjælp. Hjælpen består bl.a. af medicinering, behandling af sår, madlavning og ikke mindst, – at hente vand fra brønden. Det er en vigtig hjælp, som de frivillige kan tilbyde de ældre.
I det andet center – Trøjborg centret – kan de ældre komme og hygge sig sammen: Det er midlertidigt ude af drift, da taget er under reparation. Ældreplejen er da også blevet så populær, at Collins fortæller, at de i øjeblikket har omkring 3.000 på venteliste i området.
Social og sundhedsskolen i Silkeborg sender SOSU- praktikanter til ældrecentret i Ghana i fire-ugers forløb, og lige nu er der også en SOSU- assistent, Jeanette Gammelgaard, der har arbejdet frivilligt i centret i otte måneder. Collins håber, det bliver muligt i fremtiden at åbne et plejecenter i hver af Ghanas ti regioner.
Ghana – Danmark – tur, retur:
Collins Woode Mensah kom til Danmark som musiker i 1992 og giftede sig med en dansk pige. Her blev han overrasket over, hvor godt de gamle bliver behandlet. I Ghana opfattes ældre mennesker ofte som hekse, når de bliver demente og gør skøre ting.
”Så kom jeg til Danmark og opdagede, at de ældre gik rundt i byerne. Det syntes jeg var mærkeligt, for i Ghana var jeg vant til, at de blev sendt til særlige områder”.
Collins overvandt sin egen skræk for gamle og blev SOSU-hjælper, og siden fødtes ideen om at eksportere dansk hjemmepleje til Ghana.
”Den erfaring jeg fik igennem min uddannelse og praktik på et lokalcenter, hvor jeg mødte søde gamle mennesker, gav mig motivation til at gøre noget for ældre i Ghana”, siger Collins.
”Og da vi så kom til Ghana, kørte vi bare ud til en landsby, hvor vi havde hørt, der var mange ældre – og her gik vi rundt og hilste på de ældre og fortalte om projektet, og det var de meget glade for, og så gik vi i gang”.
Måske naturressourcer kan skabe ældrepleje:
Ældrepleje findes stort set ikke i Ghana,hvor det traditionen tro har været familien, som tog sig af de ældre. Men da de unge søger til byerne efter arbejde, bliver de ældre ofte efterladt i landsbyerne under kummerlige forhold. Mange kvinder bliver ligefrem anklaget for hekseri og udsat for isolation og chikane. Hvis der skal tages afgørende initiativer på ældreområdet, er der behov for regeringens velvilje, og at der afsættes midler hertil. Derfor var det også positivt, at Sundhedsministeriet på seminaret udtrykte sin støtte til projekter om ældrepleje, mener Collins.
Ghana er netop nu præget af en optimisme på grund af olieboringerne, som begyndte i december 2010. Olieindkomsterne kan give nye muligheder for fattigdomsbekæmpelse, hvis de bliver brugt rigtigt. Ghana er kendt som et af de mere stabile lande i Afrika – både politisk og økonomisk. Der er demokrati og en stabil parlamentarisk situation. Væksten har de sidste år ligget på mellem fire og syv procent og er hovedsageligt båret frem af de høje priser på kakao og guld. Alligevel lever 30 procent af befolkningen stadig under fattigdomsgrænsen. Ghana kæmper fortsat med høj arbejdsløshed og en stor uformel økonomi, som gør, at ud af en arbejdsstyrke på omkring 9 millioner, arbejder 7,7 millioner i den uformelle sektor (1).
TUC, FOA og Ulandssekretariatet drøfter nu muligheden for at samarbejde om at udvikle strategier på ældreområdet.