Hård kamp sikrer Bolivias lærere bedre arbejdsvilkår
Forhandlinger om løn og arbejdsvilkår? Det er noget med at trække i den pæne habitjakke eller kjole, inden man sætter sig til bords med arbejdsgiverne og skænker kaffe i kopperne. Sådan tegner billedet sig i Danmark, men i Bolivia går man på gaden for at demonstrere og kæmpe for sine krav og rettigheder i en regn af politiets gummikugler, knippelsuppe og tåregas.
Det fortæller Patricio Molina, formand for fagbevægelsen CTEUB, som repræsenterer lærerne i Bolivias byer.
”Selvfølgelig ved vi, at forhandlinger og dialog er den ideelle vej til at opnå forbedringer. Men efter CTEUB’s ledelse havde mødtes over 10 gange med repræsentanter fra regeringen og fået en masse løfter, som ikke førte til nogen resultater, havde vi fået nok. Derfor mobiliserede vi tidligere i år lærerne og arrangerede strejker og fredelige demonstrationer i en række større byer. Bl.a. var 5.000 lærere på gaden i La Paz for at fremføre deres krav om få rettet op på en række kritisable forhold,” fortæller Patricio Molina.
Blandt kravene var oprettelse af flere lærerårsværk, udbetaling af manglende løn for overarbejde, manglende løntillæg for anciennitet og en indsats mod et voldsomt underskud af lærere i skolerne.
Regeringen bøjede sig
Selv om retten til at nedlægge arbejdet, ytre sig og demonstrere er skrevet ind i Bolivias forfatning, blev de protesterende lærere mødt af talstærke politistyrker. Det førte til voldsomme sammenstød, optøjer og arrestationer, men efter 14 dage bøjede regeringen sig og gik med til en ny møderunde med CTEUB.
”Vi ønsker ikke at modarbejde regeringen, men vi står med en række alvorlige problemer, som ikke bliver løst, og derfor råbte vi op og viste vores muskler. Det er desværre det eneste sprog, magthaverne forstår i Bolivia og resten af Latinamerika. Derfor er vi, hvis det skulle blive nødvendigt, klar til mere kamp for at gøre opmærksom på den politiske undertrykkelse, vi som lærere er udsat for,” understreger Patricio Molina.
I Bolivia er lærernes fagforening delt i to afdelinger for lærere i hhv. byer og på landet. Som i det øvrige Latinamerika kæmper bolivianske lærere for sociale forandringer i et miljø med lave lønninger og dårlige arbejdsvilkår. Næsten en tredjedel af bylærerne lever i fattigdom, og omkring halvdelen har et andet job ved siden af for at kunne brødføde familien.
Udbetaling af løn for overarbejde
Efter demonstrationerne lykkedes det CTEUB midt på året at forhandle sig frem til en aftale, der medfører en række hårdt tiltrængte fremskridt for bylærerne.
”Vi fik blandt andet sikret, at et løntillæg for anciennitet vil blive udbetalt. Det er længe blevet sjoflet og kvalt i et administrativt spind, så en lærer med 15-20 års erfaring på det højeste løntrin i nogle tilfælde ikke tjener mere end en nyuddannet lærer. Det hører ingen steder hjemme. Slet ikke i betragtning af, at bolivianske lærerlønninger er blandt de laveste i Sydamerika og ekstra svære at leve for i disse tider, hvor priserne på basale fødevarer stiger voldsomt,” siger Patricio Molina.
Han kender til mange tilfælde, hvor lærere i flere år har undervist i eksempelvis 100 timer om måneden, men kun får løn for de 80 timer, der er angivet i ansættelsesaftalen. Det hængeparti er der nu udsigt til at få ryddet op i på grund af CTEUB’s aftale med regeringen.
”Den slendrian har stået på i årevis, og totalt set er der ikke blevet betalt løn for mange tusind timers arbejde. Vores aftale sikrer udbetaling af løn for en del af de mange timer, men der er lang vej endnu,” konstaterer Patricio Molina.
Ansættelser af flere lærere
Han kan også notere et fremskridt i form af oprettelsen af 2.500 nye lærerårsværk, som kan føre til nyansættelser og reducere det ofte tårnhøje antal af elever pr. klasse. 40-50 elever i et klasseværelse er ikke usædvanligt i bolivianske byer, hvilket ”gør det nærmest umuligt at levere en kvalificeret undervisning,” påpeger Patricio Molina.
Som leder af CTEUB er han glad for den støtte, fagforbundet får af Ulandssekretariatet.
”Det udvikler vores pædagogiske arbejde og undervisningen, og i det politiske arbejde har vi fået mange gode redskaber, der styrker vores position i forhandlinger med regeringen,” fastslår Patricio Molina.
I Bolivia samarbejder Ulandssekretariatet også med ’landlærernes’ fagforbund, CONMERB, som tidligere i år indgik en aftale med regeringen, som bl.a. sikrer bedre arbejdsvilkår og organisation samt ansættelse af flere lærere – også i isolerede landområder.
Indflydelse på budgetforslag
I bylærernes aftale nævner Patricio Molina, at CTEUB gennem aftalen med regeringen fik indflydelse på et budgetforslag for den samlede undervisningssektor. Forslaget blev udarbejdet i juli og præsenteret for økonomiministeriet i august. Der er endnu ikke kommet konkrete resultater ud af budgetforslaget, men Patricio Molina håber, at det kan skabe mere fokus på undervisningssektoren.
”Bolivias undervisningsbudget er lysår væk fra at kunne leve op til at kunne sikre en undervisning af blot nogenlunde kvalitet,” konstaterer han og tilføjer:
”Regeringen anklager os for bare at ville have mere i løn og anser lærerne og uddannelsesvæsenet for en udgift. Vi ser det som en langsigtet investering i udviklingen af Bolivia. Uddannelse og viden er uundværlig, hvis vores land skal flytte sig fremad. Det kræver, at undervisere får ordentlige arbejdsvilkår, og det vil vi blive med at kæmpe for. Den nye aftale er et lille skridt på vejen, men den viser, at vi er stærke nok til at sætte os igennem og få regeringen i tale.”