I kampen mod korruption
Da Annie Geron, forkvinde for Filippinernes største hovedorganisation for offentlige ansatte, PSLINK, for seks måneder siden blev forfulgt af tre mænd, var hun ikke i tvivl om, at hun var i fare. Det var ikke første gang, hun var blevet skygget, men efter at have modtaget telefontrusler få dage forinden, tog hun det meget alvorligt, da tre mænd fulgte efter hende på vej hjem fra arbejde.
Det hele startede for godt et år siden. Historien handler om svindel i millionklassen, prostitution, civilklædte politiagenter og et lille certifikat.
Da indenrigsministeriet for halvandet år siden indsatte Dante Liban som den nye direktør for Technical Education & Skills Development Authority (TESDA) – som svarer til undervisningsministeriets institutionsstyrelse for tekniske skoler herhjemme – var det første han gjorde at fyre halvdelen af medarbejderne og ansætte sine egne folk. Få måneder efter svirrede luften med massive rygter om omfattende korruption og svindel. De mere eller mindre konkrete anklager og rygter landede på Annie Gerons bord.
– I starten havde vi svært ved at tro på rygterne om dokumentfalsknerier og masser af penge under bordet, men vi kunne ikke ignorere dem. Der var rigtigt mange historier i omløb, og det lignede ikke tilfældigheder, siger Annie Geron.
Kunstner eller prostitueret
Hvis en filippinsk danser eller musiker skal til udlandet og arbejde, er det nødvendigt med et certifikat der beviser, at han eller hun rent faktisk er musiker eller danser. Uden certifikatet er der ingen arbejdstilladelse i udlandet. Certifikatet er et forsøg på at forhindre en omfattende handel med kvinder, der under påskud af at være kunstnere bliver eksporteret til udenlandske bordeller.
Den autoritet, der udsteder certifikaterne, er TESDA. Er man udøvende kunstner, skal man overfor TESDA vise, at man rent faktisk kan synge, danse eller spille for at få sådant et certifikat. Det er direktørens underskrift, der skal bevise, at certifikatet er ægte. Direktøren hed på det tidspunkt Dante Liban.
– Vi begyndte at undersøge, hvorfor der pludselig var en eksplosion i antallet af talenter blandt landets kunstnere. I en periode på et halvt år blev der underskrevet 50.000 certifikater. I den samme periode året forinden, og før Dante Liban var ansat, blev der underskrevet 5.000. Vi hørte fra flere, at man kunne købe dem under bordet for mellem seks og syv tusinde kroner, fortæller Annie Geron.
Tomme løfter
De folk, der blev fyret fra TESDA, var offentligt ansatte og derfor organiseret i PSLINK. Derfor tog Annie Geron og en gruppe af hendes medarbejdere sagen op og begyndte at skaffe dokumentation.
Det var ikke svært for dem at påvise den store mængde af underskrevne certifikater, men gruppen fandt hurtigt ud af, at der også forsvandt penge i TESDA. Penge, som de var overbeviste om, at Dante Liban brugte til personlige formål. Det lignede mere og mere en klokkeklar korruptionssag.
– Vi rettede i første omgang en klage til indenrigsministeriet. Vi fremlagde, hvad vi havde af beviser og regnede med at præsident Gloria Macapagal-Arroyo ville stå ved sin politik om at bekæmpe korruption. Men der skete ikke noget, fortæller Annie Geron.
Politibeskyttelse mod politiet
Først efter at PSLINK var gået til pressen og havde arrangeret op til flere demonstrationer mod TESDAs ledelse, tog præsidenten anklagerne alvorligt og iværksatte en undersøgelse.
Resultatet af undersøgelsen viste, at PSLINK havde ret: Der var rod i regnskaberne, og der var sandsynligvis tale om penge under bordet. Dante Liban hævdede, at han var uskyldig, og at fagbevægelsen kørte en hetz imod ham personligt.
– Og dermed gik sagen endnu engang i stå. Vi valgte derfor at lave en stor demonstration og at holde en pressekonference samtidig, hvor vi offentliggjorde beviserne. Men det gik galt. Midt under konferencen troppede civilklædte betjente op for at arrestere mig. Jeg fandt aldrig ud af påskuddet. Demonstranterne og mine kolleger beskyttede mig ved at danne en mur mellem dem og mig. Det gav mig tid til at kontakte folk i arbejdsministeriet, som så fik uniformeret politi sendt ud for at beskytte mig. Situationen var grotesk, men jeg var bange for, hvad der kunne ske, fortæller Annie Geron.
Daglige demonstrationer
Episoden på pressemødet var for Annie Geron en forsmag på flere måneders chikane og trusler. Hun blev overvåget og fik telefonopkald med dødstrusler. På et tidspunkt blev hun forfulgt af tre mænd på en togstation. Det lykkedes hende at slippe fra dem, men episoden fik hende til at gå under jorden i en længere periode.
I mellemtiden gik sagen mod Dante Liban til ombudsmanden. Selvom PSLINK lagde et konstant pres på præsidenten, var beskeden stadig, at sagen var udskudt, og at de pænt måtte vente. Ikke engang massiv kritik i medierne og daglige demonstrationer foran TESDAs kontor og præsidentpaladset fik præsidenten til at foretage sig noget. Først da arbejdsministeren truede med at sige op i protest, bad præsidenten Dante Liban om at tage sin afsked.
– Vi var selvfølgelig glade for at få ham væk, så TESDA igen kunne fungere efter loven, men han burde ikke have haft chancen for selv at sige op. Han burde være blevet fyret med store overskrifter. Det er ikke noget godt signal at sende, at man kan slippe af sted med den slags ulovligheder, mener Annie Geron.
En styrket fagbevægelse
For PSLINK har hele forløbet i sagen mod Dante Liban været utroligt vigtig. I en dansk sammenhæng er PSLINK ikke en stor organisation, men med 468 medlemsforbund der tilsammen repræsenterer mere end 70.000 offentligt ansatte, er PSLINK en væsentlig organisation på det filippinske arbejdsmarked. Organisationen repræsenterer dog en gruppe lønmodtagere, der lige som i mange andre fattige lande ofte står i skudlinjen for deres kritik af bureaukratiske og tunge offentlige systemer.
– At vi i dag i manges øjne er en organisation, der tør tage kampen op mod korruption – at vi viser, at vi både vil og kan bekæmpe den med de midler, vi råder over – har givet os et rigtigt godt image. Vi har – måske på grund af det – fået en stor stigning i antallet af medlemmer, og mange henvender sig nu til os med tips om korruption og ulovligheder. Det er vi meget glade for, siger Annie Geron.
Sagen mod Dante Liban er ikke endt med hans opsigelse. Sagen kører i højesteret, men ingen ved hvornår, og om der falder en domfældelse.