International fagbevægelse drøfter uformel økonomi i København
Forholdene for 2 milliarder arbejdere i den uformelle økonomi verden over er til international debat i København i denne uge. Med International Faglig Sammenslutning som vært, og den danske fagbevægelse som arrangør, drøfter den absolutte top i international fagbevægelse i fire dage strategier for, hvordan man kan sikre anstændige arbejdsvilkår for nogle af verdens fattige mennesker.
Det sker dels i DGI-byen, dels ved en afsluttende konference på fredag i samarbejde med Udenrigsministeriet i Eigtveds Pakhus.
40 pct. er i uformel økonomi
Milliarder af mennesker arbejder hver dag uden nogen former for social sikring, uden aftaler eller overenskomster. FN’s arbejdsorganisation ILO vurderer, at mindst 40 procent af den globale arbejdsstyrke arbejder i denne uformelle økonomi. Oftest på uanstændige vilkår og til indkomster, der holder alt for mange i fattigdom og sårbarhed.
Det skal der gøres noget ved. Gadesælgere, frisører, daglejere og markarbejdere er i det daglige meget synlige i udviklingslandene, men strukturelt er de nærmest ikke-eksisterende. De bidrager til et lands økonomi, men får ikke del i væksten og er ofte uden for politisk indflydelse. De mennesker skal sikres ordnede forhold og kanaliseres ind i den formelle økonomi. Det er en måde, hvorpå man i fremtiden kan sikre en bæredygtig udvikling og reel bekæmpelse af fattigdom, lyder det fra ILO.
Konferencerne i København er optakt til ILOs årlige konference i juni i Geneve. Her skal FN-organisationen vedtage en politisk anbefaling til medlemslandene om tiltag, der kan flytte arbejdere fra den uformelle til den formelle økonomi. ILO har 185 medlemsstater.
Fra hele verden
Der er kommet deltagere til møderne i København fra Asien, Afrika og Latinamerika. Blandt dem er generalsekretær for den internationale faglige sammenslutning, IFS, Sharan Burrow, og vicegeneralsekretær i ILO, Sandra Polaski. De internationale gæster bliver budt velkommen af Ulandssekretariatets formand, LO-sekretær Marie-Louise Knuppert.
“Med dette arbejde vil vi forandre verden til et bedre sted for arbejdere,” sagde Marie-Louise Knuppert ved mødernes start tirsdag.
Den afsluttende konference var under overskriften “Fattigdomsbekæmpelse, anstændigt arbejde og social dialog – formalisering af den uformelle økonomi”. Her talte blandt andre den kommende leder af FN’s generalforsamling, Mogens Lykketoft, tale om FN’s nye bæredygtighedsmål.’