Lærlinge kan også være migranter
”I Nepal vælger unge håndværkere og bygningsarbejdere at flyve til Qatar og Jordan og andre steder for at arbejde i 2-3 år. Det er unge som os, der siger farvel til familie og venner for at tjene penge,” fortalte Patrick Denbak, da han holdt oplæg på Roskilde Tekniske Skole.
I foråret brugte han 5 uger af sin læretid på et praktikophold i Nepal. Her besøgte han en teknisk skole og arbejdede som elev på en stor byggeplads i det centrale Kathmandu. Turen var et samarbejde mellem fagforbundene Blik & Rør og Dansk Metal samt TEKNIQ Arbejdsgiverne. Tilbage på Roskilde Teknisk Skole har han haft tid til at tænke over oplevelserne:
Tag afsted!
”Det var rigtig, rigtig spændende. Jeg kan kun sige, at hvis det på nogen måde kan lade sig gøre, så skal i også tage af sted og se noget af verden,” sagde han.
Spørgsmålene til Patrick handlede især om, hvordan det var at leve og gå på arbejde i et land som Nepal.
”På byggepladserne tager de sikkerheden noget mere afslappet, end vi gør i Danmark. Så nepaleserne grinede og trak på skulderen, når vi danskere tog sikkerhedsudstyr på. Herudover er den største forskel kulturen. I Nepal er folk simpelthen så søde og imødekommende, og det gjorde hverdagen let,” sagde Patrick, der er VVS-lærling, til sine medstuderende.
Sammen med to smedelærlinge og en VVS’er mere boede han på et vandrehjem i Kathmandus gamle bydel, Thamel. De gik på arbejde på moderne byggepladser, 20 minutters gang derfra. Her mødte de masser af nepalesiske håndværkere og Patrick var overrasket over både ligheder og forskelligheder:
”De bygger jo nogenlunde det samme som os, og de bruger de samme metoder. Men de har ikke lige så travlt, som vi har på en dansk byggeplads. Problemet er måske, at de færreste er i fast arbejde. Det betyder, at når de er færdig på en byggeplads, skal de lede efter det næste job,” sagde Patrick.
Migranter på afveje
Og ofte er det næste job i et helt andet land. Mere end 1.000 mennesker forlader Nepal hver dag – de fleste for at sikre sig en stabil og højere løn, så de bedre kan forsørge deres familie. Nogle af dem er lærlinge – præcis som Patrick:
”Vi besøgte en mand, der tog til Doha som 20årig for at tjene penge til sin familie – på mange måder en ung lærling som mig selv. Det eneste han ejede var en jordlod i Nepal og den kan ikke forsørge familien. Nu har han været afsted flere gange – hver gang i 2-3 år. Sidste gang rejste han fra kone og børn. Alt sammen for at sikre mad på bordet til sin familie,” fortsatte Patrick.
Nepalesere, der rejser til udlandet, sender årligt cirka 40 milliarder kroner tilbage til Nepal, hvor halvdelen af befolkningen er afhængige af overførsler fra udlandet.
Patrick og de øvrige lærlinges praktikophold i Nepal var støttet af Arbejdsgiverne og Ulandssekretariatet samt Dansk Metal og Blik & Rør. Turen hører under et solidaritetsprojekt, der skal forbedre erhvervsuddannelserne i landet, der stadig er i gang med genopbygningen efter et voldsomt jordskælv i 2015.
Denne artikel er produceret med økonomisk støtte fra Den Europæiske Union. Ulandssekretariatet er alene ansvarlig for indholdet, og indholdet afspejler ikke nødvendigvis Den Europæiske Unions holdning.