Myanmar har fået sin første hovedorganisation
En times kørsel nord for Myanmars største by Yangôn var omkring 700 delegerede fra hele verden mødt op for at overvære, at Myanmar fik landets første hovedorganisation. Det skete til kongressen for ’Confederation of Trade Unions of Myanmar’ (CTUM), der blev holdt i slutningen af november. Her deltog observatører fra ILO, ITUC, FES og UNESCO for at sikre et demokratisk valg.
Kongressen var præget af en ærbødig stemning, da det var første gang, mange af de delegerede fik mulighed for at stemme. På kongressens sidste dag udbrød der spontane jubelråb og klapsalver, da stemmesedlerne var talt op, og hoved-organisationen CTUM kunne stiftes med et massivt flertal af stemmerne.
I dialog med arbejdsministeren
Myanmars lovgivning er negativt stemt overfor fagforeninger, og der er derfor nok at tage fat på for den nystiftede hovedorganisation. Den nuværende lovgivning kræver for eksempel, at der skal være mindst tredive organiserede arbejdere på en virksomhed, førend en fagforening officielt kan blive registreret. Noget der praktisk talt er umuligt for de ansatte på Myanmars mange små virksomheder. Heller ikke de offentlig ansatte har mulighed for at organisere sig.
”Vi er allerede i dialog med arbejdsministeren om at åbne for reglerne om at kunne registrere sig, og vi håber stærkt at kunne begynde indregistreringen i begyndelsen af 2015,” siger den nyvalgte formand for CTUM Mr. Maung Maung og understreger:
”Det er vigtigt, at vi får en lovændring på dette område hurtigst muligt, så både private og offentlige ansatte kan organisere sig. Det er fundamentet for vores arbejde og nødvendigt for, at landet kan videreudvikle sig til et demokrati.”
Dansk fagbevægelse er med
Myanmar står over for nogle enorme fremtidige udfordringer, både økonomisk og politisk. Knap en tredjedel af landets 60 millioner mennesker lever i fattigdom, og regeringen, der tiltrådte i 2011, skal til at opbygge landet, efter en militærjunta havde været ved magten siden 1962.
Henrik Als, der er afdelingsleder for Ulandssekretariatets Asiens-afdeling, fortæller:
”Myanmar er et land i rivende udvikling. Landet skal i gang med at opbygge arbejdsmarkedet, skabe vækst og sikre den unge arbejdskraft beskæftigelse. I den proces er det helt afgørende, at
fagbevægelsen er med, så befolkningen sikres en demokratisk udvikling. Og her kan vi som dansk fagbevægelse byde ind med nogle af alle de gode erfaringer, vi har gjort os med den danske model, som inspiration for fagbevægelsen i Myanmar.”
Men Myanmars fremtid balancerer, ifølge Henrik Als, på en knivsæg, da militæret stadig sidder på størstedelen af Myanmars kapital, der er afgørende for landets udvikling.