Myanmars fagforeningsleder et år efter kuppet: Nu gælder det fremtiden
Det er en knitrende og pixeleret forbindelse til Myanmar, sat op gennem krypterede beskeder som modstandsbevægelser rundt om i verden bruger til at gennemhulle de elektroniske jerntæpper, der rulles ned i politistater.
Maung Maung taler fra det, man med anonymiseret maleriskhed kan kalde junglen et ukendt sted i Myanmar. Med god grund. Han er som formand for Myanmars hovedorganisation CTUM (Confederation of Trade Unions of Myanmar), i lighed med andre fagforeningsledere, eftersøgt af militærregimet i kølvandet på kuppet den 1. februar. Fagbevægelsen er nu under jorden både på landet og i byerne i Myanmar.
Maung Maung opridser den øjeblikkelige situation, hvor regeringen med beskidte tricks prøver at få ram på fagbevægelsen.
”Vi er selvfølgelig ikke i stand til at virke som officiel fagbevægelse. Samtidig prøver regeringen at snyde os ved at lade som om at der stadig finder trepartsforhandlinger sted. Man kan læse i aviserne, at vi er inviteret til voldgifter. Men det er ikke sandt. Tværtimod er der udstedt arrestordrer på os, og vores pas er blevet inddraget.”
Vold og drab
Siden kuppet den 1. februar 2021 er 1.500 mennesker blevet dræbt, og militæret anvender stadigt mere voldelige midler. Maung Maung kan fortælle rædselshistorier om mennesker, som er blevet brændt levende under militærets forsøg på at slå den demokratiske ulydighedsbevægelse ned og om hele landsbyer, som er blevet jævnet med jorden ved luftangreb.
Den demokratiske ulydighedsbevægelse opstod med det samme efter militærkuppet, hvor også nobelpristageren og landets demokratisk valgte leder, Aung San Su Kyi, blev anholdt og efterfølgende idømt fire års fængsel. Overalt, men især i de store byer, gik burmeserne på gaden for at demonstrere mod militæret, og samtidig nedlagde faggruppe efter faggruppe arbejdet.
”Sidste gang (at fagbevægelsen var forbudt, og fagforeningsledere var i eksil, red.) kunne vi lamme økonomien i tre måneder. Nu er der gået ti måneder, og vi er stadig i gang. Det er imponerende,” fortæller Maung Maung.
Fagbevægelsen var forbudt, indtil den gryende demokratisering kom i gang den seneste halve snes år. Fagbevægelsen i Danmark og Ulandssekretariatet har støttet CTUM i næsten tyve år, og blandt andet været med til at udvikle organisering og dialog og forhandling.
Økonomisk kollaps på vej
Arbejdsnedlæggelser er et vigtig våben, fortæller Maung Maung. Strategien mod regimet er nemlig økonomisk pres, dels eksternt gennem internationale sanktioner, dels internt ved at lamme militærets virksomheder. Officerer har nemlig personlige, økonomiske interesser i virksomheder, landbrug, miner, plantager mm. Myanmar har tre olieraffinaderier, og de to af dem er lukket helt ned på grund af strejker.
”Det er meget vigtigt at ramme brændstof og transport,” fortæller Maung Maung. Togene går ikke længere på grund af strejker, og militæret er nødt til at bruge lastbiler til og fra dets fabrikker. Derfor er det vigtigt at ramme økonomien gennem benzinproduktionen,” siger han.
En anden spektakulær økonomisk skrue er manglen på penge. Seddelpresserne er lammet af strejker, og det har medført mangel på kontanter. Der er begrænsninger på, hvor meget man kan hæve i banken, og pengemanglen er med til yderligere at sætte styret under pres, mener Maung Maung.
En koalition for fremtiden
Han fremhæver, at også den politiske situation er anderledes end for tyve år siden. En koalition mellem forskellige grupper og en slags skyggeregering, NUG (National Unity Government) er dannet med henblik på fremtidens Myanmar. Koalitionen består blandt andet af fagbevægelsen, parlamentsmedlemmer (som blev valgt til det af militæret opløste parlament), kvindegrupper og repræsentanter for de mange etniske grupper, som findes i Myanmar. Formålet på længere sigt er at skrive en ny forfatning danne en føderal stat.
”Man kan sige, at koalitionen består af en masse mennesker, der danser rundt på en flad sten, som vipper. Det går nogle gange den ene vej, og så må man trække i den anden retning. Men jeg er optimistisk,” siger Maung Maung.
”’Vi har også en bred sammensætning af dygtige folk med os. Økonomer og doktorer, lgbt-personer. En masse fra den unge generation. De unge er meget begavede,” slutter Maung Maung, der mener, at fagbevægelsen vil stå styrket tilbage, når de hårde tider er forbi.