Myanmars industriarbejderforbund sikrer kompensation til fyrede tekstilarbejdere
Det er første gang, det lykkes Myanmars industriarbejderforbund, IWFM, i samarbejde med et internationalt brand at sikre kompensation til nogle af de arbejdere, der er blevet afskediget siden militærkuppet 1. februar.
I den konkrete sag nedlagde 135 arbejdere fra fabrikken Sung Bo i Hlaing Yar-industrizonen i Yangon i midten af februar arbejdet for at deltage i den civile ulydighedskampagne, hvor burmesere demonstrerer mod militærkuppet den 1. februar. Den 21. februar blev arbejderne varslet fyring for at have været fraværende i mere end tre arbejdsdage. De 65 af dem fik efterfølgende lov til at genoptage arbejdet, mens 70 blev afskediget. Et klart eksempel på union busting (forsøg på at modarbejde faglig organisering), siger formanden for IWFM, Khaing Zar. De 70, der blev afskediget, var nemlig alle organiseret og aktive som lokale ledere i fagbevægelsen.
”I et militærstyre kan demokratiske fagforeninger, der praktiserer forsamlingsfrihed, ikke overleve. Det er den ubehagelig virkelighed!”, skriver hun i en mail til Ulandssekretariatet.
Arbejdsgiverne udnytter krisen
For at lægge pres på arbejdsgiveren kontaktede IWFM den internationale supermarkedskæde LIDL, som får produceret varer hos to af Sung Bo-fabrikkens underleverandører, og bad dem først presse på for at få arbejderne genansat. På grund af situationen besluttede arbejderne dog, at de hellere ville acceptere en kompensation, da det ville være farligt for dem at vende tilbage til fabrikken. Ildspåsættelser, skyderier og anholdelser er udbredte i det industriområde, hvor fabrikken ligger, og medlemmer af fagforeningen er ekstra udsat.
Med pres fra både IWFM og LIDL har arbejderne nu modtaget deres kompensation, som beløber sig til 27.731.200 kyat eller knap 125.000 danske kroner – dvs. omkring 1800 kr. til hver uretmæssigt fyret arbejder. Minimumslønnen i Myanmar er 560 kroner.
Sagen fra Sung-Bo fabrikken bunder i en bekymrende udvikling, hvor militæret presser burmesiske arbejdsgivere til at fyre de arbejdere, der organiserer sig og deltager i demonstrationerne, som bliver mere og mere voldelige. Men nogle arbejdsgivere udnytter også situationen og knægter arbejdernes rettigheder, når de ikke kan komme på arbejde, mener Khaing Zar.
”Mange arbejdere vil miste deres arbejde uden nogen kompensation. Fabrikkerne vil udnytte krisen. Det er ikke acceptabelt,” skriver hun.
Internationale brands kan sikre arbejdernes rettigheder
Som den første aftale, hvor IWFM i samarbejde med et internationalt brand sikrer en lønkompensation, viser sagen imidlertid, at store firmaer, der forhandler med fabrikker i Myanmar, kan bruge deres position til at sikre de burmesiske arbejderes rettigheder.
IWFM udsendte d. 15. marts en appel til internationale brands, der får produceret varer i Myanmar, om at respektere de ansattes ret til at strejke og ikke presse deres leverandører økonomisk, hvis de ikke kan levere til tiden.
”Ved at lægge økonomisk pres på leverandørerne i den nuværende situation tvinger man dem til at presse deres arbejdere. På den måde kommer internationale brands til at stå på militærets side,” står der i appellen, som er underskrevet af Khaing Zar og sendt til medlemmerne af ACT (et samarbejde mellem 21 store firmaer og IndustriALL), heriblandt danske Bestseller.
ACT har tidligere været ude med en erklæring, hvor de udtrykker bekymring over situationen i Myanmar, ligesom IndustriALL, den internationale faglige sammenslutning på industriens område, har opfordret virksomheder som har handelsforbindelser i Myanmar til at afbryde dem og bruge deres position til at respektere arbejdstagerrettigheder.
Ulandssekretariatet følger den stadigt mere kritiske situation for fagbevægelsen i Myanmar her.