
Nepals arbejdsgivere skubber arbejderne mod afgrunden
Klimaet mellem arbejdsgivere og fagbevægelse i Nepal har nået et lavpunkt i det bjergrige land. Som følge af coronakrisen er arbejdsgiverne begyndt at fyre og har ensidigt nedsat lønningerne i den private sektor. Fagbevægelsen minder om, at der kommer en tid efter corona og opfordrer til dialog.
Indgrebene sker stik imod den nepalesiske regerings anbefalinger og skader forhandlingsklimaet mellem arbejdsgiverne og fagbevægelsen – som ellers har nærmet sig hinanden de seneste par år.
Arbejdsgiverne i paraplyorganisationen FNCCI (Federation of Nepalese Chambers of Commerce and Industry) har meddelt regeringen, at dens medlemmer kun vil betale arbejderne 50 procent af lønnen udbetalt under coronakrisen.

Ensidigt skridt skader samarbejdet
Skridtet har medført forargelse i fagbevægelsen, som siger at nedskæringerne er uacceptable. Formanden for en af Ulandssekretariatets samarbejdspartnere Puskar Acharya NTUC (Nepal Trade Union Congress) siger, at det ensidige skridt skader samarbejdet med arbejdsgiverne:
”Tusinder af arbejdere sætter deres liv på spil, så dele af industrien kan operere under krisen. Ensidige beslutninger, der går ud over arbejderne, kan give varige skader,” siger han til Himalayan Times.
Regeringen har opfordret til fuld løn under krisen. Den er ikke tilfreds med arbejdsgiverne, idet Nepals finansministerium garanterer hjælpepakker i form af lån til arbejdsgivernes lønomkostninger og ved at betale for pensionsindbetalinger under krisen.
12,5 procent i løn
Nepals økonomi er hårdt ramt af nedlukningen i kølvandet på COVID-19. Det meste af industrien står stille, migranterne sender ikke penge hjem (fire ud af Nepals 30 millioner indbyggere anslås at arbejde i udlandet). Og den vigtige turistindustri, som er afhængig af udenlandske bjergbestigere, står helt stille.
Sammenslutningen af hotelejere (Hotel Association of Nepal) har også ensidigt taget et drastisk skridt. De har meddelt, at hotellerne holder lukket til november, og at arbejderne kun vil få udbetalt 12,5 procent af deres løn indtil da.
Næstformand Ramesh Badal i hovedorganisationen GEFONT (General Federation of Nepalese Trade Unions), som er Ulandssekretariatets partner, siger til Himalayan Times, at konflikter mellem arbejdsgivere og arbejdstagere må forventes i krisetider, men:
”Begge parter må finde sammen om løsninger, når nedlukningen bliver lettet”
siger han og husker arbejdsgiverne på, at krisen ikke vil vare evigt.
Også ILO opfordrer til fortsat dialog – og at regeringen skaber et miljø for trepartsforhandlinger.