
Ny lov er en sejr for filippinske kvinder

Twitter-opdateringerne i Manila udbasunerede jubelen, da den nye lov om seksualundervisning og svangerskabsforebyggelse blev vedtaget i Filippinerne for nylig.
“Yes!”, “tak for at styrke kvinder som mig”, “hvilken betydningsfuld dag!” og “tillykke til alle filippinske kvinder”, lød bare nogle af reaktionerne.
Kvindegrupper og menneskerettighedsorganisationer kalder den nye lov en sejr for kvinders rettigheder.
“Det er i sandhed en sejr for alle kvinderettighedsgrupper, for menneskerettighedsgrupper og for fagbevægelsen, som konsekvent har kæmpet for denne lov,” siger Annie E. Geron, der er generalsekretær i PSLINK, fagforeningen for offentligt ansatte og samarbejdspartner med Ulandssekretariatet i Filippinerne.
Kampen for retten til at bruge prævention og beskytte sig mod graviditet har stået på i 14 år. Men konsekvent har fortalerne mødt en mur af fordømmelse, misinformation og afvisning fra de politisk magtfulde katolske biskoppers side.
Men den filippinske præsident Benigno Aquino III har altså valgt at trodse kirkens magt for at dæmme op for befolkningstilvæksten. Filippinerne har Sydøstasiens højeste fødselsrate, og de alt for mange børnefødsler gør det vanskeligere at bekæmpe den udbredte fattigdom i landet.
Kæmpe skridt fremad
Loven – kaldet ’ansvarligt forældreskab og reproduktiv sundhed’ – omfatter blandt andet obligatorisk seksualundervisning i skolen, oplysning om familieplanlægning og gratis uddeling af kondomer og p-piller på landets sundhedsklinikker.
Både Amnesty International og Human Rights Watch kalder loven et kæmpe skridt fremad for kvinders ret til seksuel frihed, ikke mindst for de fattige. Det samme siger fagbevægelsen.
“Loven er et positivt skridt i retning af at afskaffe vold mod kvinder. Og den er et nødvendigt skridt mod større ligestilling, demokrati og national udvikling,” fastslår Annie E. Geron og understreger, at fagbevægelsens kamp for kvinders rettigheder og social retfærdighed vil fortsætte.
Udslidt efter 22 fødsler
En af de kvinder, der har lidt under den hidtidige politik, er 48-årige Rosalie Cabenan. Hun bor i slumområdet Baseco i Manila, hvor hun har født 22 børn. Det første kom, da Rosalie var bare 14 år.
”Vi ville kun have tre børn. Men de blev bare ved med at komme,” forklarede hun for nylig til nyhedsbureauet AFP.
Hendes krop har ikke kunnet nå at restituere sig mellem graviditeterne, og i dag lider hun af galdesten og konstant kvalme.
“Jeg var altid gravid, og der var ikke tid til at tage vare på mig selv, for jeg skulle også arbejde for at hjælpe min mand med at brødføde børnene,” sagde hun.
Fem af hendes børn døde af diarre hurtigt efter fødslen, og hun var selv ved at miste livet, da hun fødte den yngste i flokken for seks år siden. Og dermed var Rosalie Cabenan tæt på at blive endnu et tal i en voldsomt negativ statistik.
Tusinder af gravide dør
Hver eneste dag dør 11 kvinder i Filippinerne nemlig af graviditets-relaterede årsager, vurderer UNPFA, FN’s befolkningsfond. Og tallet stiger.
Det vurderes, at der er 3,4 millioner graviditeter i Filippinerne hver år. Halvdelen er uplanlagte, og en tredjedel ender i uhygiejniske og livstruende aborter. Abort er fortsat ulovligt i landet, hvor op mod 70 procent af befolkningen indtil nu har undladt at bruge prævention.
“Forhåbentlig kan den nye lov også nedbringe det store antal teenage-graviditeter, der blandt andet hidtil har medført, at man bliver udstødt af uddannelsessystemet. Det gør det sværere senere at få anstændige job og dermed et bedre liv,” siger Ulandssekretariatets internationale konsulent i Asien, Jens Aarup.
Prævention afhjælper fattigdom
UNPFAs direktør, Dr. Babatunde Osotimehin, har understreget, at familieplanlægning har en positiv effekt på udvikling. Det er et af de mest effektive redskaber til at styrke kvinders situation og livsvilkår, og det hjælper lande ud af fattigdom, når folk har mulighed for at vælge, hvornår og hvor mange børn man vil have. Kvinder, der bruger prævention, er generelt sundere, bedre uddannede og økonomisk mere produktive, konkluderer UNFPA.
Befolkningen i Filippinerne vokser med cirka tre millioner indbyggere hvert år.
“Den ukontrollerede befolkningseksplosion udhuler alle tiltag til sociale forbedringer for de fattigste. Og dermed chancerne for, at landets fagforeninger kan opnå bæredygtige resultater,” siger Jens Aarup.
Han mener, at den nye lov på sigt kan få betydning for Ulandssekretariatets arbejde for anstændigt arbejde og bekæmpelse af fattigdom.
“Bliver befolkningstilvæksten nedbragt, vil det være lettere for landet at forbedre forholdene på arbejdsmarkedet, i uddannelsessystemet og i sundhedssystemet,” siger han.