Nyt om fagbevægelsen i Myanmar
21. februar
EU indfører flere sanktioner
EU indfører fjerde runde af sanktioner mod Myanmar. Ti personer og fire virksomheder flere ryger på sanktionslisten. Det drejer sig om medlemmer af regeringen og personer tæt på styret. Virksomhederne er enten statsejede eller ejet af personer i magtens cirkler.
1. februar 2022
Årsdagen for militærkuppet: Fagbevægelsen opfordrer til flere sanktioner
I anledning af årsdagen opfordrer fagbevægelsen med industriarbejderforbundet i spidsen til flere strejker i Myanmar. Fagbevægelsen opfordrer det internationale samfund til at lægge yderligere pres på styret i Myanmar. Opfordringen gælder multinationale firmaer om at trække deres aktiviteter ud af Myanmar. Desuden opfordres FN’s sikkerhedsråd til at indføre våbenembargo mod militærjuntaen. Dette blokeres i øjeblikket af Rusland og Kina. ASEAN, EU, USA, Rusland og Kina bør sætte sig til forhandlingsbordet med den alternative regering NUG. Læs et interview med Maung Maung, hovedorganisationens eksilerede leder her.
16. december
Myanmars fagbevægelse: Sikkerheden for vores medlemmer er ekstremt bekymrende
Sikkerhedssituationen for ledere og fagligt aktive i Myanmars fagbevægelse, som siden militærkuppet i februar har arbejdet og levet i skjul, er de seneste måneder blevet kraftigt forværret.
Militære tropper angriber og gennemsøger på næsten daglig basis landsbyer for regimemodstandere og deltagere i den civile ulydighedsbevægelse, som er flygtet ud af storbyerne og de militærkontrollerede industrizoner.
Senest er mindst 30 personer, herunder et medlem af det nu opløste parlament, blevet arresteret i landsbyen Lay Kay Kaw i staten Karen på grænsen til Thailand. Det skriver det uafhængige burmesiske medie Irrawaddy. Ifølge Myanmars fagbevægelse har de lige nu omkring 20 personer fra bl.a. industriarbejderforbundet, bygningsarbejderforbundet og fødevareforbundet, som gemmer sig i Lay Kay Kaw, og man er meget bekymrede for deres sikkerhed.
Angrebet på landsbyen er det syvende siden september og bare et af mange lignende angreb fra militærets side. Dagen inden blev en anden landsby, i Saigaing-regionen i det nordvestlige Myanmar, belejret af regimets tropper og 100 huse skulle angiveligt være brændt ned. Og et tredje sted i landet, i Mandalay-regionen, savner man stadig 10 personer efter en landsby dér blev angrebet i sidste uge.
6. december
Militæret idømmer Aung San Suu Kyi fængselsstraf
Myanmars demokratisk valgte statsoverhoved Aung San Suu Kyi, som militæret arresterede ved kuppet d. 1. februar, er blevet idømt foreløbig to års fængsel ved en militærdomstol. Dommen, som først var på fire år men siden blev nedsat, gives bl.a. fordi militæret mener at Aung San Suu Kyi har opfordret til uro samt at hun skulle have brudt landets covid19-restriktioner. Der mangler fortsat at falde afgørelse i 11 øvrige sager, militæret har rejst mod Aung San Suu Kyi. Tilsammen kan sagerne give hende fængsel på livstid. Dommen mod Aung San Suu Kyi bliver kraftigt kritiseret af bl.a. FN’s menneskerettighedschef og Amnesty International.
26. oktober
Myanmars fagbevægelse og IndustriALL opfordrer igen til sanktioner
I et opråb til EU og multinationale virksomheder opfordrer Myanmars hovedorganisation CTUM og industriarbejderforbundet IWFM igen til omfattende økonomiske sanktioner, herunder en opsigelse af EU’s handelsaftale Everything but Arms, som giver Myanmars adgang til det europæiske marked. Samtidig vil de have alle internationale brands og selskaber til at stoppe deres brug af leverandører i Myanmar. Opfordringen støttes af den internationale sammenslutning på industriens område, IndustriALL.
16. september
Telenor nægter at aktivere overvågning og sælger mobilselskab
Myanmars militær har siden kuppet i februar presset det norske teleselskab Telenor, som åbnede i Myanmar i 2014, til at installere og aktivere overvågningsudstyr direkte i mobilnettet. Men det nægter Telenor, som derfor nu sælger sit selskab i Myanmar til libanesiskejede M1 Group. Ifølge Telenor er M1 Group valgt som køber, fordi de ikke har “nogen direkte relationer til myndighederne eller til militæret i Myanmar.” Det skriver Berlingske.
Aktivister i Myanmar har opfordret Telenor til at blive i landet, fordi de frygter, at den nye ejer vil gå med til militærets krav om at aktivere overvågningsudstyret. Telenor begrunder salget med, at de ikke kan garantere deres ansatte sikkerhed og at de ved at bøje sig for militærets krav ville gå imod deres værdier og principper.
2. september
Bestseller sætter ordrer på pause
Bestseller skriver i en pressemeddelelse, at de sætter deres ordrer i Myanmar på pause. Beslutningen er ifølge Bestseller direkte afledt fagbevægelsens pres på at få internationale brands til at trække sig. Den 27. august erklærede IndustrialALL sin støtte til en kampagne anført af Myanmars industriarbejderforbund IWFM.
Bestseller skriver, at de ikke vil afgive nye ordrer, før de har haft dialog med “eksperter, NGO’er, fagforeninger og andre relevante aktører,” om hvordan de bedst kan sikre de burmesiske tekstilarbejderes situation. “Vi tager erklæringen fra IndustriALL og IWFM meget alvorligt,” lyder det i pressemeddelelsen.
Bestseller satte også i foråret deres ordrer i Myanmar på pause efter massiv kritik, da det kom frem, at tre af deres leverandører havde økonomiske forbindelser til militæret. Dengang aflagde de dog nye ordrer få måneder senere, men det fremgik ikke hos hvilke leverandører. Den nye pause omfatter alle Bestsellers leverandører i Myanmar, dog vil allerede aflagte ordrer blive gennemført, skriver Bestseller.
16. august
Meldinger om tvangsarbejde: Militæret tvinger civile til at holde vagt
Siden maj har indbyggere i byen Bago nord for Yangon været tvunget til at holde vagt ved steder udpeget af militæret i op til 12 timer uden løn, nogle af dem om natten. Lokale kilder fortæller til det uafhængige burmesiske medie Myanmar Now, at hver hustand er blevet bedt sende én person til at holde vagt, og at de fx har været stationeret ved en skole besat a militæret eller ved et kloster. Hvis de nægter, får de en bøde på 5000 khyat (3 USD) – en bøde, som mange har svært ved at betale. Ifølge fagbevægelsen i Myanmar er dette blot en er flere sager om tvangsarbejde siden militærkuppet.
13. august
Pandemien er ude af kontrol, opfordring til brands om at overholde restriktioner
Smitten med Covid-19 stiger hastigt i Myanmar, også på tekstilfabrikkerne, hvor hygiejneforholdene er stærkt kritisable. Både militæret, arbejdsgiverne og de internationale brands har et ansvar, lyder det fra landets industriarbejderforbund. ”Militærets håndtering af pandemien er under al kritik, men når heller ikke arbejdsgiverne overholder de indførte restriktioner, gambler de med arbejdernes liv”, siger Bente Sorgenfrey.
2. august
Militærgeneral udnævner sig selv til premierminister
Min Aung Hlaing, som ledte militærkuppet mod Aung San Suu Kyi og hendes regering, har udnævnt sig selv til premierminister. Det var meldingen i en timelang tv-tale søndag, som Min Aung Hlaing også benyttede til at kalde sine politiske modstandere og den civile ulydighedsbevægelse terrorister og ekstremister. Min Aung Hlaing forlænger samtidig den undtagelsestilstand, som landet har været i siden kuppet 1. februar, med to år – frem til august 2023. Undtagelsestilstanden sætter folkets ellers grundlovssikrede rettigheder ud af spil.
21. juni
FN og ILO vedtager resolutioner mod Myanmars militær
FN’s generalforsamling har fredag vedtaget en resolution, der fordømmer Myanmars militærjunta og opfordrer til at stoppe salg af våben til Myanmar. Af FN’s 119 medlemslande stemte kun et land – Belarus, som er stor eksportør af våben til Myanmar – imod. 36 lande afstod fra at stemme, heriblandt Kina og Rusland.
Resolutionen kommer dagen efter at ILO, den internationale arbejdsorganisation under FN, vedtog en resolution med det formål at få Myanmar tilbage på sporet af demokrati og respekt for basale menneskerettigheder.
Resolutionerne fra FN’s generalforsamling og ILO er ikke juridisk bindende men fungerer som anbefalinger til medlemsstaterne.
Ifølge Human Rights Watch vil resolutionen fra FN alligevel have ”betydelig politisk vægt”. Human Rights Watch har tidligere selv opfordret FN’s generalforsamling til at vedtage en våbenembargo mod Myanmar.
Myanmars ambassadør til FN, Kyaw Moe Tun, som repræsenterer landet civile regering og har modsat sig militæret, siger dog, at han er skuffet over, at det tog FN så lang tid at vedtage en resolution, som han kalder ”tynd”.
FN’s særlige rådgiver for Myanmar sagde fredag, at hun udover FN’s generalforsamling også har opfordret FN’s sikkerhedsråd, der kan vedtage juridisk bindende konventioner, til at skride ind over for militæret. Sikkerhedsrådet har tidligere fordømt volden mod civile i Myanmar, men har endnu ikke formået at blive enige om en fordømmelse af kuppet, våbenembargo eller andre sanktioner, der vil ramme militæret, da Rusland og Kina har nedlagt veto mod en sådan beslutning.
21. juni
CTUM vil føre sag mod militæret for fyrede arbejdere
Flere end 70.000 offentligt ansatte er blevet fyret siden militærkuppet i Myanmar. Nu vil CTUM føre en sag mod militæret for fyringerne, som fagbevægelse finder i strid med arbejdernes rettigheder.
CTUM organiserer omkring 100.000 arbejdere i landet, og det er på deres vegne, at CTUM vil føre sagen, lyder det fra CTUM’s formand Maung Maung ifølge det uafhængige burmesiske medie Mizzima.
CTUM vil søge at få kompensation til de fyrede arbejdere fra militærets ejendomme uden for Myanmar.
”De har ejendomme ikke kun i Myanmar, men også i Singapore, Australien, USA og andre lande. Pengene til at kompensere de flere end 70.000 offentligt ansatte skal komme fra salg af deres udenlandske ejendomme,” siger Maung Maung som tilføjer, at organisationen ikke har råd til at føre sagen, men vil få hjælp fra internationale advokater, der stiller sig gratis til rådighed.
Flere end 600.000 burmesere har mistet deres job siden kuppet 1. februar, mange af dem fordi de har tilsluttet sig den civile ulydighedsbevægelse mod militæret, skriver Mizzima med henvisning til en undersøgelse lavet af et Thailandsk universitet. Ifølge CTUM er tallet endnu højere.
9. juni
ILO udelukker Myanmar fra international arbejdskonference
Hverken Myanmars militærjunta eller NUG (National Unity Government, den civile regering etableret efter kuppet med bl.a. repræsentanter fra det opløste parlament), får lov at repræsentere Myanmar ved den internationale arbejdskonference ILC, som netop er begyndt. Det har ILO’s Credentials Commitée afgjort med henvisning til, at det er en politisk beslutning, der bør tages af FN’s generalforsamling og ikke i de enkelte FN-organisationer.
ILO’s Credentials Commitée skriver i sin afgørelse, at beslutningen kan blive omgjort, hvis FN kommer med en afgørelse før konferencen slutter d. 11. december 2021.
7. juni
Arrestordrer på CTUM’s hovedbestyrelse
Myanmars militærjunta har udstedt arrestordrer på 28 medlemmer af Myanmars hovedorganisation CTUM’s hovedbestyrelse, heriblandt formand Maung Maung, som dog allerede opholder sig i en safe zone. Det gør ifølge Maung Maung godt halvdelen af de medlemmer, der er udstedt arrestordrer på. Andre er allerede arresteret.
CTUM fordømmer i en erklæring arrestordrerne, som er udstedt under paragraf 124 og 505 i den burmesiske straffelov, der handler om, at man ikke må opildne til oprør mod staten.
Militæret har også annulleret de 28 hovedbestyrelsesmedlemmers pas for at forhindre dem i at rejse, og anmodet regeringer verden over om ikke at anerkende de pågældendes pas.
”At udstede arrestordrer (…), der ikke giver en fair chance for at forsvare sig selv eller få en advokat er en alvorlig overtrædelse af de basale menneskerettigheder,” skriver Maung Maung i erklæringen og fortsætter:
”Endnu en gang er det tydeligt, at regimet kun forstår og anvender en brutal og voldelig tilgang, hvor de skyder ubevæbnede borgere, plyndrer forsvarsløse borgere, blokerer for international adgang og udsteder arrestordrer på alle, de mener er en trussel mod dem selv.”
Han udtrykker samtidig stor foragt for, at dette sker samtidig med at ILO’s internationale arbejdskonference finder sted. En konference, som både militærjuntaen og Myanmars nye civile regering sammen med bl.a. CTUM har anmodet om at deltage i, uden at ILO har truffet en beslutning om hvem af dem, der kan repræsentere landet.
”Vi opfordrer regeringer og internationale institutioner til på det kraftigste at modsætte sig enhver dialog med juntaen uden af inkludere legitime repræsentanter for Myanmars befolkning og arbejdere, og uden af involvere NUG (National Unity Government, den nyetablere civile regering, red.),” afslutter Maung Maung.
4. juni
Bestseller og H&M har genoptaget ordrer i Myanmar, C&A holder sig væk
Bestseller har igen aflagt ordrer hos leverandører i Myanmar, efter det danskejede brand 19. april meddelte, at de satte deres ordrer på pause. Det samme har H&M og Primark, der ligesom Bestseller og andre store brands havde sat deres ordrer på pause grundet den “usikre situation i landet” efter militærkuppet, som fandt sted 1. februar. Brandet C&A holder sig fortsat væk.
Det fremgår ikke, hvilke fabrikker Bestseller har aflagt de nye ordrer hos.
Bestseller er blevet kritiseret af bl.a. Udenrigsminister Jeppe Kofoed for at samarbejde med fabrikker i industrizonen Ngwe Pinlae, som er ejet af Myanmars militær. En EU-rapport fra 2019 beskriver, hvordan to af Bestsellers tre leverandører i Ngwe Pinlae betaler penge til militæret. 10 maj indførte EU sanktioner mod denne industrizone, og Bestseller meddelte dengang, at de ville sætte deres samarbejde med disse fabrikker på pause.
Formanden for Myanmars industriarbejderforbund Khaing Zar har adskillige gange bedt internationale brands stoppe deres samarbejde med fabrikker, der kan have forbindelser til militæret, samt fabrikker i militærkontrollerede industrizoner. Det gælder bl.a. den store Hlaing Thar Yar, hvor både Bestseller og H&M får produceret tøj. Situationen i denne og andre industrizoner er ekstremt farlig for arbejderne, lyder det fra Khaing Zar. Hun har tidligere udtalt til Ulandssekretariatet, at alle i Hlaing Thar Yar, der modsætter sig militæret eller er medlem af en fagforening, risikerer at blive skudt. Derfor er mange arbejdere flygtet derfra, og det et kæmpe pres at lægge på dem, når internationale brands afgiver ordrer til fabrikker i områder som dette, fordi det presser dem til at komme tilbage – med livet som indsats. Hun opfordrer derfor internationale brands til at presse deres leverandører til at betale kompensation til de arbejdere, der ikke kan komme på arbejde.
1. juni
Formand for Myanmars hovedorganisation: ILO skal huske sin rolle i Myanmars demokratiske udvikling
ILO skal nægte militæret adgang og anerkende Myanmars civile regering (National Unity Government, NUG) som landets repræsentant ved den internationale arbejdskonference, lyder det fra formanden for Myanmars hovedorganisation. I en opfordring fra CTUM til den internationale fagbevægelse om at lægge pres på ILO, skriver Maung Maung, at man skal huske den betydning, ILO havde for Myanmars vej ud af det forrige militærregime, som holdt landet i et jerngreb fra 1988-2011: ”Efter at FN-systemet, EU, ASEAN og mange regeringer havde været sat ud af spillet i mere end 20 år af det tidligere militærregime, blev ILO’s brug af artikel 33 den afgørende faktor, der ændrede hele dynamikken omkring hvordan 1988-regimet reagerede på økonomisk pres,” skriver han og refererer til de økonomiske sanktioner, ILO indførte mod regimet i 1999 og som i sidste ende førte til dets sammenbrud.
“Jeg tror ikke, jeg tager fejl, når jeg siger, at alle kendere af Myanmar og talspersoner fra regeringer, arbejdsgivere og arbejdstagere såvel som ILO’s ledelse kender de historiske og konkrete skridt, ILO tog gennem to årtier som følge af sin forpligtelse til at få Myanmar ledt i en demokratisk retning.”
29. april
CTUM til den internationale fagbevægelse: Øg presset på militæret
CTUM beder den internationale fagbevægelse opfordre til et øget pres på militæret. Strategien er som hidtil at “sulte militæret ud”, og det kræver omfattende sanktioner. En effektiv måde at ramme militæret – både i tid og menneskeliv – vil ifølge CTUM være at få forsikringsselskaber, der forsikrer Myanmars havne og lufthavne, til at ophæve kontrakterne, så ingen fly eller skibe kan komme ind eller ud af landet. Ved at lukke for al international handel, vil militæret omgående miste indtægter samt forsyninger af bl.a. våben og ammunition, men selvfølgelig også mad. I opfordringen, som har CTUM’s formand Maung Maung som afsender, hedder det dertil: “Vi accepterer ikke de eksperter og regeringer, der siger: “Vi vil ikke ramme befolkningen”. Regimet har skudt og dræbt i flere byer fra februar til april, de har allerede dræbt flere end 740 mennesker. De bruger jagerfly til at bombe landsbyer, og ingen ved, hvor mange der er blevet dræbt i landområderne. De har allerede skabt flere end 250.000 internt fordrevne.”
“Denne form for aggressiv handling er det eneste sprog, de forstår,” hedder det afslutningsvist i opfordringen, som CTUM beder den internationale fagbevægelse viderebringe i anledning af 1. maj.
27. april
Myanmars industriarbejdere: Internationale brands bør sikre arbejderne
Myanmars industriarbejderforbund IWFM opfordrer internationale brands til at bede deres leverandører i Myanmar give ansatte, der ikke kan komme på arbejde, ubetalt orlov, så de ikke bliver presset tilbage på arbejde af frygt for at miste det. Hvis leverandørerne er nødt til at fyre – fx på grund af færre ordrer – skal de internationale brands sikre sig, at arbejderne får en godtgørelse. Flere end 200.000 arbejdere i Myanmars tekstilindustri har mistet arbejdet siden militæret kuppede sig til magten d. 1. februar.
IWFM’s formand Khaing Zar beder også de internationale brands gøre det klart for deres leverandører i Myanmar, at de ikke vil blive straffet økonomisk, hvis de ikke kan levere til tiden. En økonomisk straf vil nemlig gå ud over arbejderne. Ved i stedet at presse leverandørerne til at respektere arbejdernes rettigheder, vil arbejderne fortsat kunne demonstrere og militæret vil samtidig miste penge, fordi fabrikken står stille, lyder opfordringen.
Det er anden gang, IWFM direkte opfordrer internationale brands til at beskytte arbejderne i Myanmar. I marts sendte de en appel direkte til medlemmerne af ACT (et samarbejde mellem 21 store tøjmærker og IndustriALL om at respektere arbejdstagerrettigheder, forhandle overenskomster og sikre ordentlige job i tekstilindustrien, heriblandt Bestseller, red.), hvori der bl.a. stod: “Lægger man økonomisk pres på leverandørerne, vil man presse dem til at presse arbejderne til ikke at demonstrere. På den måde kommer de internationale brands til at stå på militærets side.”
19. april
Myanmar får civil ”skyggeregering”
Sideløbende med militærets nedkæmpning af de demonstrerende civile, som nu også tæller torturlignende overgreb og har kostet flere end 700 livet, tiltager den politiske krise i Myanmar.
Tidligere har medlemmer af det opløste parlament (med overvældende flertal til Aung San Suu Kyis parti, NLD) dannet en komité og udnævnt flere ”skyggeministre” med henblik på også at nedsætte en alternativ regering til militæret. En sådan er nu annonceret som National Unity Government (NUG). Foruden medlemmer af det opløste parlament inkluderer NUG repræsentanter for landets etniske grupper i overensstemmelse med den føderalistiske union, som komiteen i marts garanterede at etablere, og som de etniske grupper længe har efterspurgt. Præsident U Win Myint og regeringsleder Aung San Suu Kyi genindtager deres pladser i den nye regering.
Samme dag som NUG blev præsenteret, blev den øverste leder af Myanmars militær, Min Aung Hlaing, annonceret som deltager i ASEAN’s (Association of Southeast Asian Nations) krisemøde d. 24. april, som netop har situationen i Myanmar på dagsordenen. Nu kræver NUG imidlertid at de bliver inviteret i stedet for.
CTUM, Myanmars hovedorganisation, anerkender og støtter NUG og opfordrer medlemslandene i ASEAN, EU, det øvrige internationale samfund samt den internationale fagforening til at gøre det samme.
29. marts
Militæret skyder fortsat civile – og forsøger ikke længere at skjule det
Mindst 452 civile er nu dræbt i Myanmar, hvor lørdag blev den hidtil blodigste dag med flere end 100 dræbte i Yangon, Mandalay og andre byer. Den triste rekord blev sat på den såkaldte De Væbnede Styrkers Dag, hvor militæret via burmesisk stats-tv havde advaret befolkningen om, at de ville blive “skudt i hovedet og i ryggen“, hvis de gik på gaden – hvilket samtidig var den første form for indrømmelse fra militærets side hvad angår deres angreb på demonstranterne. Dette til trods er burmeserne fortsat på gaden i dag, mandag, hvor der også er meldinger om flere dræbte.
Samtidig har Myanmars militær gennemført luftangreb nær grænsen til Thailand i et område kontrolleret af en væbnet gren af den etniske gruppe Karen. Tre civile meldes dræbt her og flere end tusind er flygtet til Thailand.
Nogle offentligt ansatte, der deltager den civile ulydighedskampagne, meldes fyret eller truet til at genoptage deres arbejde.
Udviklingen har fået flere landes militærchefer og udenrigsministre – også den danske – til at fordømme Myanmars militær og underskrive en fælles erklæring herom.
22. marts
ITUC navngiver 23 personer tæt på militæret, som bør underlægges sanktioner
For at omgås de økonomiske sanktioner, USA og andre lande har underlagt dem, benytter generaler fra Myanmars militær sig af personer i deres tætte omgangskreds til at overføre penge til dem. Derfor har den internationale faglige sammenslutning ITUC offentliggjort navnene på 23 personer, som man mener også bør underlægges sanktioner for at forhindre, at generalerne kan modtage penge. ITUC opfordrer derfor regeringer, banker, kreditkortselskaber og betalingstjenester som fx SWIFT til at lukke for disse 23 personers adgang til penge.
Sharan Burrow, formand for ITUC, udtaler: “These people are being used by the generals to evade financial sanctions placed on them by the US and other countries. They too should be subjected to watertight sanctions to plug the leaks. Governments have a responsibility to act, and banks and other financial groups, including credit card companies, should close off credit and access to money for the murderous thugs that control the junta”.
15. marts
Industriarbejdere til internationale brands: Hvis I presser os, støtter I militæret
Efter endnu en rekord-blodig søndag, hvor mindst 38 mennesker blev dræbt af militæret, skriver industriarbejdernes fagforbund IWFM en direkte appel til de internationale brands, der får produceret på tøj på tekstilfabrikker i Myanmar. Heri beder de til, at alle der får fremstillet varer i Myanmar respekterer de ansattes ret til at strejke, og at internationale brands ikke presser deres leverandører økonomisk, hvis de ikke kan levere til tiden:
“Putting economic pressure on suppliers in the current situation forces suppliers to put pressure on protesting workers. By doing this, brands would take the side of the military,” star der i appellen , som er underskrevet af IWFM’s formand Khaing Zar Aung og sendt til medlemmerne af ACT (et samarbejde mellem 21 store tøjmærker og IndustriALL), heriblandt danske Bestseller.
De fleste af søndagens omkomne – 18 ifølge det uafhængige burmesiske medie The Irrawaddy, 22 ifølge CNN og 30 ifølge IWFM – blev dræbt i industriområdet Hlaing Thar Yar i det vestlige Yangon, hvor mange fabriksansatte også bor. I samme område blev der sat ild til to kinesisk-ejede fabrikker, men det er usikkert, hvem der står bag ildspåsættelserne. Efterfølgende har militæret indført undtagelsestilstand i hele Hlaing Thar Yar samt i Shwe Pyi Thar, et andet industriområde i Yangon, hvor flere kinesisk-ejede fabrikker også blev sat i brand. Alle der modsætter sig militæret bliver skudt, skriver formand for IWFM Khaing Zar Aung i en mail til Ulandssekretariatet.
Mandag er der også indført undtagelsestilstand i North Dagon, North Okkalapa, South Dagon og Dagon Seikkan, alle områder med fabrikker.
9. marts
IndustriALL opfordrer medlemsforbund til at presse militærstyret
Den internationale faglige sammenslutning på industriens område, IndustriALL, opfordrer dens medlemsforbund – som i Danmark blandt andet tæller Dansk Metal – til at støtte fagbevægelsen og civilbefolkningen i Myanmar ved at:
- presse deres respektive regeringer til at kræve demokrati og menneskerettigheder genindført
- opfordre virksomheder med handelsforbindelser til Myanmars militær til at afbryde dem samt bruge deres indflydelse til at få løsladt anholdte arbejdere og respektere deres rettigheder.
Det skriver formand Jorg Hoffmann og generalsekretær Valter Sanches i en erklæring på IndustriALL’s hjemmeside, hvori de som sagt opfordrer Myanmars militær til at genindføre demokratiet og menneskerettigheder og til at tilbagetrække udkastet til den såkaldte ”cyber security law”, som vil give militæret næsten ubegrænset adgang til brugerdata. Noget, der ifølge Human Rights Watch vil begrænse ytringsfriheden og adgangen til information betragteligt og ifølge IndustriALL have en ødelæggende effekt på økonomi såvel som samfund. “IndustriALL calls on the military leaders to acknowledge that the fruit of economic growth and improvement of living standard is a result of democratization and peaceful co-existence of multiple political parties since 2011,” skriver de bl.a. i erklæringen.
IndustriALL’s opfordring kommer samme dag som Myanmars militær fratager fem uafhængige medieselskaber, som alle har dækket demonstrationerne mod militæret, deres licens.
8. marts 2021
Fagforbund forlænger den civile ulydighedskampagne og opfordrer til mere omfattende internationale sanktioner
I en erklæring, der først oplister navnene på nogle af dem, der har mistet livet i deres modstand mod militæret, opfordrer CTUM nu til endnu mere omfattende internationale sanktioner for at ramme militærregimet økonomisk og politisk. I erklæringen, som er underskrevet af formand for CTUM Maung Maung, står der, at sanktionerne vil ramme landet og befolkningen hårdt og betyde stor fattigdom, men at man er klar til at lide under dette for at kunne opbygge et nyt Myanmar uden militærets indblanding. Der gives også eksempler på hvordan sanktioner, boykot og befolkningens civile ulydighedskampagnen allerede har ramt landet og militæret. Bl.a. har Verdensbanken stoppet alle udbetalinger, USA’s, EU’s, Storbritanniens og Frankrigs handelskamre har meddelt, at de ikke vil mødes med militærregimet, landets energisektor er hårdt ramt – og det betyder bl.a. at der ikke kan printes pengesedler – og togene er stoppet med at køre i hele landet.
Samtidig opfordrer 18 fagforbund i en fælles erklæring deres medlemmer til pr. 8. marts fortsat at nedlægge arbejdet i en forlængelse af den civile ulydighedskampagne. Opfordringen kommer efter en dag, hvor militæret fortsat har affyret skud over det meste af Yangon samt forsøgt at få fat i flere fagforeningsledere og -ansatte ved at opsøge dem i deres hjem. Heldigvis var disse ikke hjemme, på nær en – medlem af CTUM’s ‘s forretningsudvalg Swe Swe Khaing, som blev beskyttet af sine naboer. Det skriver formanden for Industrial Workers Federation of Myanmar (IWFM) Khaing Zar Aung i en mail til Ulandssekretariatet.er
4. marts 2021
Blodigste dag siden kuppet. Myanmar i ny politisk krise
Onsdag blev den hidtil blodigste dag i Myanmar med mindst 38 dræbte, siger FN. Blandt andet viser en video fra Yangon militærfolk skyde ind i en ambulance, hvorefter de slår og sparker ambulanceredderne for til sidst at arrestere dem.
Samtidig tiltager den politiske krise, idet medlemmer af det opløste parlament (med overvældende flertal til Aung San Suu Kyis parti, NLD) har dannet en komité, der erklærer sig som den lovligt valgte regering af Myanmar. Komiteen har stemplet militærregimet som terrorister og dannet en alternativ regering med fire ministre. CTUM har udsendt en erklæring, som støtter komiteen, udnævnelsen af de fire ministre – og helt specifik “skyggearbejdsministeren”.
3. marts 2021
Video viser militæret skyde ind i ambulance og slå og sparke redderne
Formand for Industrial Workers Federation of Myanmar (IWFM) Khaing Zar Aung, som har sendt videoen til Ulandssekretariatet, skriver:
“The Myanmar Military is committing war crimes. They stopped a ambulance that came to carry injured protester. The military/police force shot the injured person inside the ambulance and tortured the health workers and arrested them. It happened today 3rd of March, 2021 in North Okkalapa township, Yangon. There are many dead shoots in different townships and regions. There are many dead cases.”
Om den voldsomme video og situationen i Myanmar siger næstformand i Fagbevægelsens Hovedorganisation og formand for Ulandssekretariatet Bente Sorgenfrey:
”Jeg er dybt rystet. Myanmars regering har overskredet en grænse. Vi er forbi det punkt, hvor man kan tale om politi mod demonstranter, militær mod fredelig civil ulydighed eller regering mod civilsamfundet. Militærregimet er trådt ind i et mørke med død, foragt for liv og forbrydelser mod de mest grundlæggende menneskerettigheder. Uanstændigt og rædselsfuldt”.
ADVARSEL: Stærke billeder
1. marts 2021
CTUM fordømmer militærets brud på arbejdernes forsamlings- og ytringsfrihed
CTUM (Confederation of Trade Unions in Myanmar) har mandag udstedt en erklæring, hvori de fordømmer militærets nedslag mod arbejdernes forsamlings- og ytringsfrihed ved bl.a. at erklære 16 faglige sammenslutninger ulovlige (se nedenfor) og sigte fagforeningsledere for brud på den offentlige orden:
I erklæringen skriver CTUM bl.a.:
“In doing so, the regime is destroying the young Tripartite nature, the young Industrial
Relations nature of both our workers and employers. Whether the above organizations
are registered or not is not the issue but working as organized groups and providing
training on understanding on the democratic elections of the trade unions, the
understanding of the need to negotiate, the studying of the Labor Law, the study and
practice on the Violence Against women, Eradication of Child labor, Eradication of
Forced Labor, opening the eyes of the workers to Occupational safety and Health,
preparing the works for the Digital revolution, preparing the workers for the Sustainable Development Goals, helping the Migrant Labor, helping out in the Covid 19 sanitization and support are what all these organizations do and it is crime to declare these organizations illegal.”
Faglige sammenslutninger erklæret ulovlige
Militæret har fredag erklæret 16 faglige sammenslutninger ulovlige. De omfattede er registreret som NGO’er og ikke som fagforbund, og det har militæret udnyttet til at fratage dem deres ret til at forsamles. De 16 sammenslutninger er:
1) All Burma Federation of Trade Unions (ABFTU)
2) Let’s Help Each Other (LHEO)
3) Future Light Center (FLC)
4) Action Labour Right (ALR)
5) All Myanmar Trade Unions Network (AMTUN)
6) Agriculture Freedom of Myanmar (AFM)
7) Association for Labour and Development (ALD)
8) Federation of Garment Workers Myanmar (FGWM)
9) Labour Action Group (LAG)
10) Labour Power Group (LPG)
11) We Generation Network
12) Young Chi Oo Workers’ Association (YCOWA)
13) Solidarity Trade Unions Myanmar (STUM)
14) Coordination Committee of Trade Unions (CCTU)
15) Myanmar Petroleum Worker labor federation(MPWLF)
16) Industrial Women Workers Organization (IWWO)
Registrerede fagforbund samt hovedorganisationen CTUM er fortsat lovlige trods sigtelser mod fagforeningsledere og opfordringer til at forlade fagbevægelsen, som Ulandssekretariatet tidligere har omtalt. Formand for Industrial Workers Federation of Myanmar (IWFM), Khaing Zar Aung, frygter dog, at militæret også vil ramme dem, enten ved at erklære forbundene ulovlige eller ved at udstede arrestordre på bevægelsens ledere og anklage dem for brud på lov 505, der bl.a. bruges til at begrænse ytringsfriheden. Det skriver hun i en mail til Ulandsskretariatet.
26. februar 2021
Myanmars militær erklærer valget i november ugyldigt
Formanden for Myanmars valgkomité, Thein Soe, som er udpeget af militæret, har fredag erklæret parlamentsvalget i november ugyldigt. Ved valget fik Aung San Suu Kyi’s parti, NLD, 83% af stemmerne og dermed 369 sæder i parlamentet, imens militærets parti, USDP, led et stort nederlag med 30 sæder i parlamentet. Siden valget har militæret klaget over påstået valgsvindel og truet med at “reagere” på det. Uafhængige valgobservatører har dog ikke fundet beviser for valgsvindel.
Beslutningen om at erklære valget ugyldigt kommer bare få timer efter, at Storbritannien har udstedt nye sanktioner mod Myanmar, og samtidig med at lokale medier rapporter om skud affyret omkring Yangon Universitet, hvor politiet forgæves forsøger at opløse demonstrationer med hundredvis af unge.
WATCH: Hundreds of young demonstrators didn’t go home even after ‘gunfire’ twice in Hledan. And this is the 3rd attempt police tried to disperse the crowd. It’s a total disaster today in Yangon. #WhatsHappeningInMyanmar pic.twitter.com/XDJnCcoFeB
— Mratt Kyaw Thu (@mrattkthu) February 26, 2021
25. februar 2021
Formand for Industrial Workers Federation of Myanmar (IWFM), Khaing Zar Aung, opfordrer det internationale samfund til at boykotte Myanmar
“My country needs you: No cooperation, no recognition and no business with the military junta in Myanmar” skriver hun i denne artikel hvor hun kommer med en række helt konkrete opfordringer til det internationale samfund, herunder at virksomheder ophæver alt samarbejde, der har eller kunne have forbindelse til militæret, stopper deres investeringer i landet indtil militæret opgiver deres kup, og at verdens regeringer indfører omfattende økonomiske sanktioner mod Myanmar. Desuden opfordrer hun EU til at opsige deres Everything but Arms (EBA), som giver et udviklingsland som Myanmar toldfri adgang til EU’s marked. Dette er særligt opsigtsvækkende, da fagbevægelsen har kæmpet for netop denne aftale.
25. februar 2021
Myanmars militær strammer skruen
Militæret prøver at drive kiler ind i fagbevægelsen ved at true eller overtale tillidsvalgte til at kvitte bevægelsen. Det er lykkedes i enkelte tilfælde, hvor frafaldet så hurtigt bliver omtalt på sociale medier – hvilket CTUM tilskriver regeringen. CTUM noterer, at der er en reel fare for, at flere vil føle sig truet til at forlade bevægelsen. Også arbejdsgiverne er under pres. Fabriksejere har fået besked på at åbne på mandag, og at alle arbejdere, der ikke møder, skal fyres. CTUM er bekymret for, hvad det vil betyde for den civile ulydighedskampagne og opfordrer til, at den beholder fremdriften og finder på nye metoder til at fortsætte demonstrationerne.
24. februar 2021
Myanmar slår til mod fagforeningsledere
Politiet i Myanmar har sigtet fremtrædende fagforeningsledere for opfordringer til brud på den offentlige orden. Det oplyser hovedorganisationen CTUM. I alt 27 er sigtet, men kun navnene på otte er kendt. Politiet anvender en paragraf i straffeloven mod fagforeningslederne, som forbyder ytringer, der har til hensigt at opskræmme befolkningen eller som opfordrer til forbrydelser mod staten eller den offentlige orden. Straffen er op til to års fængsel.
23. februar 2021
Politiet jagter fagforeningsmedlemmer
Militærpolitiet foretager husundersøgelser i hostels omkring Yangon, hvor kvindelige tekstilarbejdere bor. Det sker i jagten på fagforeningsaktivister, siger Ulandssekretariatets kilder. Kvinderne er mellem 20 og 30 år og er rejst fra landområder for at arbejde i industrien. Politiet er nogle steder blevet bremset af vrede naboer.
22. februar
Generalstrejke og massedemonstrationer
Anslået 8-10 millioner fra hele Myanmar deltager i generalstrejke og massedemonstrationer for at protestere mod militærkuppet. Tjenestemænd, piloter, lokomotivførere, læger, tekstilarbejdere og mange andre møder ikke længere op på arbejde.
19. februar 2021
Internationale tøjbrands er bekymrede
Store tøjmærker, som har interesser i tekstilindustrien i Myanmar, udtrykker bekymring for militærstyret. I en fælles erklæring fra den faglige sammenslutning på industriområdet, IndustriALL, udtrykker firmaer som H&M og danske Bestseller bekymring for situationen efter militærkuppet og støtte til menneskerettigheder som forsamlings- og ytringsfrihed. Erklæringen er udsendt på vegne af ACT (Action, Collaboration, Transformation), som er et samarbejde mellem IndustriALL og 21 brands indenfor beklædning om at respektere arbejdstagerrettigheder, forhandle overenskomster og sikre ordentlige job i tekstilindustrien.
18. februar 2021
Pres på demonstrerende tekstilarbejdere
Der bliver lagt pres på arbejdere i Myanmars tøj-, sko- og læder-produktion, som har tilsluttet sig demonstrationerne mod militærkuppet. Arbejderne har fået besked om, at de vil blive afskediget efter tre dages fravær. Myanmars industriarbejderforbund, Industrial Workers’ Federation of Myanmar (IWFM), opfordrer i en erklæring alle leverandører i tøj-, sko- og læderproduktionen til at respektere arbejdernes grundlæggende rettigheder og til at undlade at straffe arbejdere, som deltager i fredelig modstand mod militærkuppet.
17. februar 2021
Militæret skyder med skarpt og offentligt ansatte er under pres
Demonstrationerne vokser i Myanmars største by, Yangon, hvor parkerede biler med motorhjelmene åbne spærrer større vejkryds for at afskære sikkerhedsstyrker vejen. I Mandalay fortsætter demonstrationerne også, og politi og militær har skudt med skarpt. Beboere i området fortæller medier, at de har hørt mindst 15 skud, og at en ambulance er blevet ramt. Se Facebook-video her.
Offentligt ansatte, som deltager i den civile ulydighedskampagne/demonstrationerne mod militærkuppet bliver suspenderet. Hovedorganisationen CTUM (Confederation of Trade Unions in Myanmar) forsøger at støtte dem med mad, kontanter, tag over hovedet og juridisk bistand.
16. februar 2021
Mere end 100 sårede demonstranter i Mandalay
Militæret i Myanmar slår hårdt ned på de voksende demonstrationer i Mandalay. Mere end 100 demonstranter er ifølge mediet The irrawaddy såret – heriblandt 10 alvorligt såret. Ifølge beretninger ankom militær tirsdag aften i seks lastbiler til en demonstration i Chanmyathazi-kvarteret, hvor de angreb demonstranter, som slog på gryder og pander. Det skete efter sikkerhedsstyrker mandag d. 15. februar bl.a. affyrede luftgeværer med blyhagl mod demonstranter i byen.
15. februar 2021
Opfordring til virksomheder om at fordømme militærkuppet
Myanmars industriarbejderforbund, Industrial Workers’ Federation of Myanmar (IWFM), opfordrer i en erklæring internationale fagbevægelser til at gå i dialog med store vestlige varemærker, som får produceret deres varer i Myanmar. Målet er at få varemærkerne til offentligt at fordømme militærkuppet og sikre, at de ikke har underleverandører i deres varekæde, som har forbindelser til eller er ejet af Myanmars militær, samt at arbejdere og fagforeningsledere hos deres underleverandører ikke straffes for at deltage i demonstrationerne mod militærkuppet.
13. februar 2021
Militæret suspenderer lovgivning, som skulle beskytte borgernes frihed og sikkerhed
Militærregimet har annonceret en ændring af ”borgernes personlige friheds- og sikkerhedslovgivning”, så det blandt andet ikke længere er nødvendigt at udstede arrestordrer, og så det nu er muligt at tilbageholde borgere i mere end 24 timer uden en dommerkendelse.
12. februar 2021
Fanger løsladt og koordinerede angreb på lokalsamfund
Mere end 2000 fanger er i løbet af dagen blevet løsladt af militæret. Om aftenen er adskillige bydele blevet angrebet. Fremmede med store knive, kæppe og benzin er trængt ind i flere bydele for at terrorisere borgerne, som har oprettet selvbestaltede vagtværn i et forsøg på at beskytte sig. Angrebene sker simultant og virker ifølge Ulandssekretariatets kilder koordinerede.
10. februar 2021
ILO: Myanmar skal respektere forsamlingsfriheden og genoprette demokratiet
I kølvandet på militærkuppet udsender ILO en erklæring, hvor ILO’s generalsekretær, Guy Ryder, understreger, at arbejdere og arbjedsgivere skal garanteres retten til at demonstrere fredeligt uden at blive udsat for vold eller trusler. ILO’s generalsekretær opfordrer desuden til, at demokratisk orden og civilt styre genoprettes i Myanmar.
Opdateret tidslinje over begivenhederne i Myanmar
(Eksternt link til Al-Jazeera på engelsk)