Swazi-diktatur forbyder danskstøttet fagbevægelse
Det er sket efter at den nyetablerede Trade Union Congress of Swaziland (TUCOSWA) på sin stiftende kongres den 9. marts opfordrede til at boykotte de planlagte udemokratiske valg i 2013, og få dage inden der ventes omfattende demonstrationer i Swazilands større byer med krav om demokrati og indførelse af flerpartisystemer.
”Det nuværende regeringssystem i Swaziland er udemokratisk, undertrykkende og diktatorisk,” hedder det i en politisk resolution fra TUCOSWAs stiftende kongres. Her bebudes det, at organisationen vil ”sikre en total boykot af de nationale valg i 2013, med mindre valgene bliver holdt efter et flerparti-system.
Det er den resolution, der menes at have fået det enevældige monarki op i det røde felt.
Fire dages demonstrationer
Landets forbudte opposition og fagbevægelsen har bebudet fire dages demonstrationer i denne uge som markering af, at det den 12. april er 39 år siden, at den enevældige konge indførte undtagelsestilstand og pr. dekret forbød alle andre partier end sit eget. Senere indførte kongen et forhadt regional-styre, kaldet Tinkhundla, som oppositionen har krævet ophævet til fordel for et demokratisk flerparti-styre.
Tidligere år er der blevet slået hårdt ned på sådanne demonstrationer.
Totalt uacceptabelt
TUCOSWA er en sammenslutning af to tidligere landsorganisationer SFTU og SFL samt lærernes fagforening, SNAT. Fagbevægelsen i Swaziland har i mange år har været støttet af de danske fagforbund under LO og FTF gennem Ulandssekretariatet.
”Det, der er sket, er en klar overtrædelse af ILOs kernekonventioner. Det er totalt og aldeles uacceptabelt,” siger Jørgen Assens, ansvarlig for Ulandssekretariatets Afrika-afdeling.
Formelt er det Swazilands justitsministerium, der har meddelt, at TUCOSWA får ophævet den lovpligtige registrering som organisation, fordi loven ”ikke tillader sammenslutninger”, men kun” foreninger”, som det formuleres.
Angreb på foreningsfriheden
TUCOSWAs vicegeneralsekretær Mduduzi C. Gina betegner det i en henvendelse til organisationens samarbejdspartnere som ”et angreb på foreningsfriheden til et punkt, der ikke er set før”. Der henvises til dobbelte standarder, da f.eks. arbejdsgiver- og handelssammenslutninger og føderationer er anerkendt og registreret efter den selvsamme lov, som justitsministeriet har forbudt TUCOSWA efter.
”Til trods for alle disse udfordringer, så forbliver Swazilands arbejdere standhaftige og står endnu mere sammen under fanerne af Trade Union Congress of Swaziland,”fastslår Mduduzi Gina.
Forbuddet mod fagbevægelsen i Swaziland er på det skarpeste blevet fordømt af COSATU, den indflydelsesrige fagbevægelse i det store naboland, Sydafrika, som er Swazilands afgørende økonomiske samhandelspartner.
Fattigdom og ødselhed
De pro-demokratiske bevægelser i Swaziland er taget til i styrke de senere år, og ikke mindst efter revolutionerne i Det Arabiske Forår. Tilsvarende øges protesterne mod udbredt korruption og landets økonomisk kaos, der holder op mod 70 pct. af befolkningen i yderste fattigdom, mens den 44-årige Kong Mswati III og hans 13 koner lever i overflod og ødselhed. Det amerikanske business-magasin Forbes har registreret kongen som verdens 15. rigeste monark med en anslået personlig formue på 100 mio. dollar.
Swaziland er helt afhængig af indtægter via den sydafrikanske toldunion, men her er reglerne ændrede, så indtægterne er faldet drastisk. Det har medført lønnedgang for offentligt ansatte og en ny moms på 14 pct., ligesom skoler og sundhedsklinikker er blevet lukket. Samtidig vil kongen bruge over en halv mio. dollar på at festligholde sin egen fødselsdag, og Den Internationale Valutafond, (IMF), har kritiseret regeringen for at bruge alt for mange penge på militæret, rejser og forfængelige projekter som f.eks. en ny lufthavn.