Tanzaniansk lappeløsning hittede til DM i Skills
”Kom så, I kan godt nå det!”. ”Stærkt!”. ”Sådan! Den holder!”.
Der var hektisk aktivitet på Ulandssekretariatets stand til DM i Skills i Høng sidst i april, hvor flere hundrede skoleelever tog imod udfordringen om at lappe et bildæk med en klipklap.
Simon Alling Boudal fra 8. klasse på Lille Næstved Skole var en af de mange, der klippede et stykke af en klipklap med en havesaks og klæbede det fast med dæklim på indersiden af et hullet dæk.
”Det er rigtig smart tænkt at klare et problem med ting, man lige kan få fat i, hvis man ikke har andet. Det ville jeg aldrig have tænkt på, men nu vil jeg helt sikkert have ideen i baghovedet,” siger han.
Løjerne var afslutningen på Ulandssekretariatets kampagne, som har kørt på erhvervsskolerne TechCollege, Mercantec, HEG, DJH og København TEC. Kampagnen har både fortalt om udviklingsforhold og om hvordan det er at være i praktik i et udviklingsland.
Punktering langt fra alting
Den simple reparation stammer fra Tanzania, hvor seks landbrugsmaskinmekaniker-lærlinge var i seks ugers praktik på maskinarbejdspladser i det afrikanske land sidste efterår. Praktikopholdet var arrangeret af Ulandssekretariatet i samarbejde med Himmerlands Erhvervs- og Gymnasieuddannelser i Aars. Da to af lærlingene var på en servicetur, punkterede deres bil i en landsby fjernt fra alting.
Mens de danske lærlinge kløede sig i nakken, lappede deres tanzanianske kolleger det punkterede dæk med en Pepsi Cola-kapsel, en klat dæklim og et stykke af en klipklap.
Tanken om at klare sig med enkle midler tog lærlingene med hjem til Danmark. Og til DM i Skills kunne man altså – med instruktion fra to landbrugsmaskinmekanikerlærlinge og The Voice-radiovært Nicolas Kaiser – se, om man kunne hamle op med de tanzanianske mekanikere.
Forsmag på praktik i et udviklingsland
På Ulandssekretariatets DM i Skills-stand kunne man også se film gennem VR-briller og få en forsmag på, hvordan det er at være i praktik i et udviklingsland. Den mulighed har elever på erhvervsskoler gennem Udenrigsministeriets GLOBUS-pulje, som forventes at åbne for ansøgninger primo juni.
Puljen forvaltes af Ulandssekretariatet i samarbejde med CKU (Center for Kirkeligt Udviklingssamarbejde). Den er især rettet mod uddannelsesinstitutioner, der blandt andet i samarbejde med civilsamfundsorganisationer som fagforeninger eller ngo’er kan søge om støtte til at sende lærlinge ’ud i verden’.
Til DM i Skills delte Ulandssekretariatet standplads med Dansk Maskinhandlerforening, som med film, brochurer og opgaver informerede om sine uddannelsestilbud: landbrugsmaskinmekaniker, entreprenørmaskinmekaniker og handelsassistent.
330 finalister fra 49 erhvervsuddannelser deltog i DM i Skills, der med 67.000 besøgende er Danmarks største uddannelsesbegivenhed. Næste DM i Skills holdes 2.-4. februar 2023 i Fredericia.