Topartsaftale om retfærdig, grøn omstilling i Filippinerne: Fagbevægelsen og arbejdsgiverne går i samme retning
I Filippinerne har arbejdsgivere og fagbevægelsen indgået en topartsaftale for at skubbe på den grønne og retfærdige omstilling på arbejdsmarkedet.
Det er den første topartsaftale i Sydøstasien og handler både om at imødegå klimaforandringerne, omlægge energiforbrug og produktion – og ikke mindst skabe flere grønne job. Konkret stifter de to parter på arbejdsmarkedet et fælles organ, der blandt andet skal prøve at skaffe indflydelse på regeringsbeslutninger.
Med tiden skal der også dannes lokale udvalg i virksomheder. Her skal medarbejderrepræsentanter sammen med virksomhedsledelsen arbejde for retfærdig, grøn omstilling på lokalt plan.
Det er arbejdsgiverne i ECOP (Employers Confederation of the Philippines) og fagbevægelsen i skikkelse af hovedorganisationen FFW (Federation of Free Workers), som er blevet enige om topartsaftalen. ECOP er partner med Dansk Industri, og FFW er partner med Ulandssekretariatet gennem det danske arbejdsmarkedskonsortium, som har en strategisk partnerskabsaftale med Danida.
”Det er en milepæl, vi sætter i dag,” sagde formanden for FFW, Sonny Matula ved den konference, som arbejdsgiverne og fagbevægelsen sammen holdt om retfærdig, grøn omstilling – og som mundede ud i den historiske topartserklæring, der blev underskrevet af begge parter.
Ingen omstilling uden rettigheder
”Der er ingen retfærdig, grøn omstilling uden arbejderrettigheder,” siger Sonny Matula, ”og arbejdstagerne skal ikke være bange for at sætte sig ned sammen med arbejdsgiverne. For at retfærdig, grøn omstilling kommer til at gælde for alle, skal den være sammenhængende i forhold til klimamæssige, sociale og økonomiske områder. Det er det, vi slår fast i dag sammen med vores sociale partnere [arbejdsgiverne, red.].”
Formand for ECOP, Sergio Ortiz-Luis, siger:
”Retfærdig, grøn omstilling drejer sig ikke kun om at nå de klimamæssige mål, men også de økonomiske. Det er et privilegium for os at diskutere disse vigtige emner med fagbevægelsen. Det viser, at forretningslivet er en stærk tilhænger af dialog og forhandling,” siger Ortiz, der mener, at regeringen har et ansvar for at handle:
”Regeringen har lavet en masse politikker – men der er en kløft mellem politikkerne og så det, der faktisk skal gøres. Det er ikke nok at tale om omstilling. Vi må alle omstille os,” siger han.
Besværligt og nødvendigt
Topartsaftalens intention om at nedsætte en komité – et fælles organ – drejer sig netop om at indhente information og sammen lave anbefalinger og politikker til regeringen i forhold til retfærdig, grøn omstilling på arbejdsmarkedet i Filippinerne.
Landet har en række udfordringer, som både besværliggør og nødvendiggør retfærdig, grøn omstilling. Filippinerne er et af de lande i verden, der er mest sårbare over for klimaforandringer og ekstremt vejr, men har et stort, sort energiforbrug. Samtidig har Filippinerne et problematisk forhold til arbejdstagerrettigheder, hvor det for eksempel er svært at danne fagforeninger på virksomhederne. Derfor er sociale sikkerhedsnet og grønne jobs også i Filippinerne en del af løsningen på retfærdig, grøn omstilling, hvor topartsaftalen er en hensigtserklæring om at forbedre samarbejdet mellem arbejdsmarkedets parter.