Unge Viser Vejen
Hvordan når vi FN’s Verdensmål for bæredygtig udvikling inden 2030? Unge metalarbejdere, SOSU’er, elektrikere, pædagoger og kontoransatte fra Kenya, Rwanda og Danmark har mødtes online for at dele erfaringer og inspirere hinanden til løsninger. På tværs af verdensdele diskuterede de grøn omstilling, ligestilling og kvalitetsuddannelser – tre af de 17 Verdensmål.
”De udfordringer, de står med i Kenya, er faktisk meget lig dem, vi står med i Danmark,” siger formand i Dansk El-Forbund Ungdom – Storstrøm Mikkel Krog, som har været en del af Ulandssekretariatets ’Unge viser vejen’-projekt.
”Vores problematikker var så ens, selvom vi er mange tusinde kilometer fra hinanden,” siger Louise Konnerup, som er aktiv i HK Ungdom.
Grøn og retfærdig omstilling
Tom Wabwire er en af de unge kenyanske elektrikere, der har mødtes med fagligt aktive fra Dansk El-Forbund Ungdom for at diskutere grøn og retfærdig omstilling. Han bed bl.a. mærke i danskernes beskrivelser af at faglige uddannelser nedprioriteres. Sådan er det også i Kenya, fortæller Tom Wabwire.
”Vi kæmper med forældede lærebøger og nedslidte maskiner og værktøj. Det sænker kvaliteten af vores uddannelser og forsinker den grønne omstilling,” siger han.
En anden udfordring, som unge fra Kenya, Rwanda og Danmark er fælles om at pege på, er stereotype forestillinger om fag og køn, som spænder ben for ligestilling på arbejdsmarkedet. Uanset om man kigger på Rwanda, Danmark eller Kenya, er mænd fx markant underrepræsenteret blandt sygeplejersker og pædagoger. Mens man i alle tre lande skal kigge langt efter kvindelige metalarbejdere og elektrikere.
Se halvandet minuts film om kampagnen:
Opgør med stereotyper om fag og køn
Gruppen af unge danske SOSU’er, som mødtes med sygeplejersker fra Rwanda, blev enige om, at tiden er inde til et opgør med fordomme, som afholder mænd fra at søge mod pleje- og omsorgsfagene.
”Historisk er omsorg og pleje blevet opfattet som arbejde for kvinder,” siger Kwitonda Erneste, der bryder statistikken ved at være ung mandlig sygeplejerske i Rwanda.
”Vi skal have færre kønsopdelte roller,” siger social og sundhedsassistent Monica Thilemann fra FOA Ungdom.
Under onlinemøderne pegede de unge kenyanske metalarbejdere desuden på et behov for at gøre op med diskrimination og chikane.
”Det har de oplevet rigtig meget af dernede, og det har vi også,” siger ungdomsformand i Dansk Metal Kolding-Vejen-Vojens Kristoffer Manegway.
Engagerer unge på folkemøder og uddannelser
Som en del af projektet har de fagligt aktive unge lavet kampagneaktiviteter i deres hjemlande, hvor de har sat fokus på ligestilling, kvalitetsuddannelser og grøn omstilling. De danske unge har bl.a. været rundt på erhvervsskoler og deltaget i Klimafolkemødet og Ungdommens Folkemøde.
eres kampagneaktiviteter satte blandt andet fokus på manglen på faglærte til den grønne omstilling, nødvendigheden af at prioritere gode faglige uddannelser og udfordringer med forældede, stereotype forestillinger om fag og køn.
Læs mere om kampagneaktiviteterne på Ungdommens Folkemøde her
Projektet er støttet af Engagementspuljen, der forvaltes af CISU.
Se flere film fra projektet her: